Marti 5 Iulie

Borhanciul e sufocat, dar Boc face cadou un alt proiect imobiliar unor bogătași ai Clujului


Un grup de bogătași din Cluj au reușit să îl convingă pe Emil Boc să îi lase să construiască în cartierul Borhanci, o zonă atractivă a orașului, dar care a fost distrusă de lipsa viziunii. 

În urma cu zece ani, drumului din Borhanci a fost asfaltat, dar nimeni nu s-a gândit (cum s-a întâmplat în majoritatea cazurilor) la viitor. Acum, strada Borhanciului este plină de blocuri, dar are numai o bandă pe sens și nu mai are capacitate de a prelua mai mult trafic. Emil Boc a anunțat că vor fi blocate viitoarele construcții până la finalizarea centurii metropolitane, în 2026. 

Se pare că un grup de oameni cu bani au reușit să îl convingă să își schimbe atitudinea. Argumentul acestora a fost că vor realiza acolo și un magazin Kaufland, iar primarul Emil Boc a fost rapid convins, pentru că oamenii au nevoie de un magazin în zonă. 

Acum, proiectul Proiectul imobiliar din Borhanci, care cuprinde și un magazin Kaufland, este la faza de consultare publică, pentru ca ulterior să intre într-o ședință de Consiliu local spre autorizare.

Beneficiarul proiectului extrem de profitabil (mp în Borhanci a ajuns la 2.200 de euro) este firma NAPOCA CITY RESIDENCE SRL, deținută de familia Dunca, care deține restaurantul Baracca, Iulian Iuga și Toth Zsolt Szilard, care a mai realizat magazine Kaufland în România.

Pe un teren de 2,7 hectare, vor fi făcute construcții uriașe: 1-3S+P+10E,  1-3S+P+6E+R și alt bloc cu 1-3S+P+6E+R, dar și alte blocuri de 3 etaje.

Până la finalizarea centurii metropolitane, care nu are finanțare, deci aproape imposibil de finalizat până în 2026, toate aceste imobile vor atrage trafic enorm, care va trebui să fie absorbit de drumul cu o bandă pe sens. 

Primarul Emil Boc a spus că utilitatea unui supermarket justifică acest proiect, dar nu a vorbit despre faptul că acolo vor fi sute de apartamente, deci mii de oameni care se vor muta. 

Primarul Emil Boc spune că la Cluj nici ”mama nu primește autorizație, dacă nu e asfalt”

Primarul Emil Boc susținea recent că nu se aprobă nicio autorizație fără să nu fie asfalt. Edilul a fost întrebat de ce nu permite construcții în Sopor, Borhanci sau alte zone.  

Măi oameni buni. Hai să ne înțelege. Am spus foarte clar. În Cluj nu se mai ajunge acasă decât pe asfalt. Poate să vină mama să ceară și nu se poate construi în Cluj-Napoca, dacă nu ai infrastructură sau mergi pe asfalt. 

A doua condiție este să nu se depășească capacitatea de trafic de 100%. Nu poți să vii cu un ansamblu mare de blocuri, acolo unde s-a depășit 100% capacitatea de trafic.

În Borhanci permitem să se ridice centre comerciale, clinici, grădinițe. Să nu meargă din Borhanci până la Iulius Mall să cumpere un bax de apă minerală.

Am acceptat să se poată construi înainte de 2026, dar partea de locuire, numai după 2026.

La fel și pe Bulevardul Muncii. Tot ceea ce se aprobă se face gradual. Nu în alt manieră. Se poate adopta și măsura de blocare a construcțiilor în Cluj. Eu o pun pe masa Consiliului Local și vreau să văd dacă are cineva curaj să o voteze!”, a amenințat Emil Boc, la emisiunea Napoca FM.

Clujeni care au obiecții despre acest proiect pot participa la dezbatere

Pentru că legea îi obligă, cei de la Primăria Cluj-Napoca organizează o dezbatere legată de proiectul din Borhanci.

Persoanele interesate pot trimite obiecții în scris pe consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier , până în 28 aprilie. 

Vezi AICI detalii

Comentarii Facebook