Miercuri 17 Aprilie

Boc susține că proiectul metroului e în grafic, dar nu se grăbește să semneze contractul


Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că nu sunt întârzieri la Metroul Clujului și că nu se grăbește să semneze contractul de execuție. 

Acest proiect este în grafic din toate punctele de vedere. Potrivit legii, imediat după decizia CNSC aș fi putut să semnez contractul, dar având în vedere că este cel mai mare proiect de infrastructură din România după '89, ca valoare, am zis că nu mă reped până când decizia rămâne complet definitivă. Dacă s-ar fi depus o plângere aș fi așteptat rezoluția Instanței. Până la finalul acestei săptămâni, vom ști exact dacă mai există sau nu vreo contestație depusă în Instanță. De săptămâna viitoare, vom putea să contactăm firma și să începem procedura.

Conform graficului cu Ministerul Transporturilor, noi trebuie să avem încheiat contractul până la mijlocul lunii iunie 2023, când trebuie să fie depusă la UE cererea de finanțare nr.3, iar în PNRR este acest jalon până în 15 iunie. Cu siguranță, până în 15 iunie contractul va fi semnat. Și dacă va fi vreo contestație, eu am dreptul să semnez contractul şi să respect calendarul din PNRR. Instanța are 30 de zile pentru soluționarea contestației și tot mă încadrez. Nu există risc. Avem rezoluţia CNSC. Eu am așteptat din precauție”, a declarat Emil Boc, la Napoca Live.

Banca Mondială arată că există ”un risc critic” ca România să piardă mari proiecte din PNRR: Metroul clujean, cele 27 de spitale noi, campania de împădurire şi reîmpădurire.

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat raportul Băncii Mondiale, consultat de G4Media.ro, care arată că există ”un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. Este vorba despre metroul din Cluj-Napoca, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire și reîmpădurire. 

Problema este întârzierile înregistrate, ceea ce face imposibilă terminarea lucrărilor în 2026. ”Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final”, a spus ministrul.

Comentarii Facebook