Boc, la dezbaterea privind soarta copacilor de pe strada Universității: ”Nu construim orașe în deșert / Punem bazele Clujului de peste 50 de ani!”


Primarul Emil Boc a spus, la dezbaterea privind smulgerea din rădăcini a copacilor de pe strada Universității, că vina aparține arhitecților, care trebuie să nu uite că ”nu construim catedrale în deșert, nu construim orașe în deșert”.

Centrul Clujului este betonat dintr-un loc în altul și pavat cu granit. Arșița în timpul verii este greu de suportat, iar colac peste pupăză acum vor să smulgă copacii maturi de pe strada Universității, pentru a planta copăcei. Măsura face parte din proiectul de modernizare a străzii, pe care clujenii nu o vor așa, ci cer păstrarea copacilor falnici, care țin răcoare și cu care s-au familiarizat de-a lungul anilor. 

Clujenii nu mai vor copaci plantați geometric, fără pic de naturalețe și au făcut protest. Replica primarului a fost de a da vina pe specialiști. 

Rugămintea mea este la adresa dvs ca specialiști, atunci când propuneți proiecte, atunci când analizați impactul lor asupra Clujului, să aveți în vedere dimensiunea urbanismului verde și dimensiunea arhitecturii verzi. Repet, dvs va arhitecți sunteți o parte importantă, centrală, a proiectelor, dar nu sunteți singurii. 

Nu construim catedrale în deșert, nu construim orașe în deșert. Construim orașe pentru oameni, cu oameni și pentru oameni în Cluj-Napoca. 

Proiectele dvs trebuie să aibă în vedere permanentă comunicare cu cetățenii. Dacă nu găsim acest echilibru, nu ne facem treaba cum trebuie.

De aceea cred că dezbaterea este binevenită. Este un proiect bun, realizat de specialiști în urma unui concurs de soluții. Există păreri la fel de pertinente din partea cetățenilor, care doresc explicații și au propuneri concrete. Ascultăm tot și vom lua decizia care să unească și să nu dezbine.

Orașele viitorului nu se programează în viitor, ci acum se pregătesc, iar Clujului de peste 50 de ani acum îi punem temelia serioasă, așa cum întreaga Europă își clădește spațiile publice de calitate acum, pentru a putea să beneficieze peste ani și ani. Trebuie să fie fără poluare, orașe pentru oameni, orașe în care să îți facă plăcere ca să trăiești, ci să fie un oraș care să trăiască în armonie cu natura. Rețineți această frază: Orașele trebuie să trăiască în armonie cu natura”, a spus primarul Emil Boc, la dezbaterea publică cu privire la politicile verzi ale orașului și situația proiectului urbanistic de pe strada Universității. 

Vezi AICI dezbaterea. 

Comentarii Facebook