Boc, impresionat de vorbele lui Vitali Klitschko, erou al Ucrainei: Rușii au venit la război pe bani, noi pentru că ne iubim țara!


Primarul Emil Boc a participat la un eveniment online alături de primarul Kievului, Vitali Klitschko, erou la el în țară. Edilul clujean a fost impresionat de dârzenia ucrainenilor. 

Azi am participat la un grup al Comitetului european al regiunilor, pe tema crizei din Ucraina, cu primari din Ucraina, din Republica Moldova și Uniunea Europeană. Ce m-a impresionat a fost mesajul primarului din Kiev, Vitali Klitschko. 

Acest om a spus un lucru care ne-a cutremurat pe toți. Spunea așa: ”Soldații ruși se luptă cu noi e bani, pentru că sunt plătiți! Noi, ucrainenii, ne luptăm pentru familiile, copiii și nația ucraineană. Niciodată nu vor putea să ne înfrângă!”. E de admirat acest curaj extraordinar și acest devotament al nației ucrainene pentru a-și apăra viitorul copiilor, pe teritoriul Ucrainei, așa cum este firesc într-o societate democratică. Fiecare trebuie să își poată trăi viața așa cum vrea în țara lui și să nu fie convins de alții că e mai bine mai spre Est, convins cu rachete, tancuri și decese. 

O societate devine atractivă nu prin tancuri și rachete, ci prin democrație și prosperitate. Eu mi-aș dori ca odată spațiul estic să devină atractiv prin democrație și libertăți, nu prin rachete și violență. Credeam că am depășit aceste lucruri, după Al Doilea Război Mondial, dar se pare că încă nu. 

Partea plină a paharului este că NATO și Uniunea Europeană sunt mai unite ca niciodată”, a declarat primarul Emil Boc.

Acesta a precizat că țările europene achită zilnic Rusiei 600 de milioane de euro pe gaz și petrol.

Important este că sunt decizii ferme de eliminare a acestor dependențe energetic față de Rusia.

Va fi o decizie istorică peste câteva zile, când UE nu va mai fac plăți în ruble, iar în euro sunt interzise și va fi o problemă. Vom vedea cum va accepta Rusia să meargă mai departe în fața unor astfel de sancțiuni, dar și Europa. 

Răul trebuie curmat de la rădăcină. O dată cu invazia Crimeii nu s-a învățat lecția și nu am luat de atunci măsurile necesare de a nu mai fi dependenți de regimuri autocratice. Nu poți să depinzi de alte regimuri nedemocratice”, a mai spus Boc. 

Comentarii Facebook