Boc: ”Iarna nu-i ca vara, așteaptă să dea frunza să vezi verdeață de pe Kogălniceanu!” / Ce se întâmplă cu monumentele


Primarul Emil Boc spune că pe strada Mihail Kogălniceanu vor apărea copaci mai mulți decât erau înainte și că spațiul verde însumat din Cluj va crește cu un hectar.

Iarna nu-i ca vara, așteaptă să dea frunza să vezi verdeață de pe Kogălniceanu ca să vezi ceva! Ești ca și Horea Șoica, de la celălalt ziar. El compară o poză de vară cu una de iarnă. Așteptați să vină primăvara”, i-a replicat Emil Boc jurnalistului Lucian Danciu, care l-a întrebat unde sunt copacii de pe strada Mihail Kogălniceanu. . 

Numărul de copaci ce apar este mai mare. Avem cu un hectar mai mult spațiu verde în oraș la finalizarea lucrărilor”, a completat Emil Boc.

În privința statuilor mutilate, primarul a spus că a cerut refacerea soclului de la Grupul Statuar ”Școala Ardeleană”, iar bustul lui Emil Racoviță nu va fi mutat în interiorul liceului. 

Le-am adresat un mesaj ferm și le-am spus: ”Dragi tehnocrați (din Comisia de Monumente), nu vă bateți joc de o muncă de 20 de ani din acest oraș, în care am promovat politici care să unească, nu să dezbine oamenii. Am promovat toleranța, de a ne respecta”. 

Proiectul de pe strada Kogălniceanu a fost produsul unui concurs de soluții, unde o firmă, în urma unui concurs internațional, a câștigat. Vreau să știți că toate soluțiile au fost propuse de proiectantul câștigător al concursului și care au fost avizate de Comisia de Monumente. Aceste două autorități au propuse pe Kogălniceanu așa ceva. 

Primarul aprobă numai o formă avizată de Comisia de Monumente, care nu este în subordinea primarului. Aceasta ține de Ministerul Culturii. Când am văzut că acest Grup Statuar nu corespunde, am cerut repunerea pe soclu. Am cerut să se refacă așa cum a fost.

Am văzut în mass-media că proiectantul se lăuda că în toate proiectele de la concurs, grupul statuar era pe soclu. Se pune întrebarea ”Cum ți-ai permis să mergi la Comisia de monumente să ceri schimbarea soluției?”. Dacă afirmația este corectă, atunci se ridică un mare semn de întrebare asupra proiectantului, care de la sine putere a propus Comisiei o altă soluție. 

Contractul cu acesta nu poate fi reziliat, pentru că atunci pierdem banii europeni. Îi cer proiectantului să spună de ce s-a dus la Comisia de Monumente pentru a cere demolarea soclului? 

Soclul nu mai există, dar se va reface în forma aceea. Nu este imposibil să se refacă. Important este ca această Comisie de Monumente să se miște și să aprobe acest lucru. 

Comisia are ultimul cuvânt și decide pe baza propunerii proiectantului, care s-a lăudat că el a avut Grupul statuar pe soclu. Cine i-a dat mandat să schimbe soluția câștigătoare? La această întrebare trebuie să răspundă proiectantul și Comisia de Monumente. 

Eu am avut respect față de statuia lui Matei Corvin. Eu am fost un primar care am închis o groapă în fața statuii. Amintiți-vă ce era acolo! Erau gropi ca după bombe atomice.

Același respect îl aștept și de la Comisia de Monumente. 

Mutarea bustului lui Emil Racoviță în interior a fost tot viziunea specialiștilor. Ei au spus că aceasta este un bust și nu se pretează pentru stradă, ci în interior. 

Eu le-am spus să lase bustul acolo și să facem o statuie de exterior, în cinstea acestui savant, pe care să o amplasăm când este gata, iar bustul să îl mutăm în interior”, a explicat, pe larg, primarul Emil Boc. 

Comentarii Facebook