Boc despre situația din Ucraina: Rusia va fi sugrumată economic, Putin va fi pus pe butuci


Primarul Clujului a vorbit în cadrul unei emisiuni live, în această dimineață, 25 februarie, despre situația din Ucraina în contextul invaziei rusești și viitorul acestui conflict armat. Boc consideră că Europa are forța necesară de a sugruma Rusia economic, dar și de a-l pune pe Putin „pe butuci”.

Ținta lui Putin: instaurarea la Kiev a unui Guvern-marionetă, pro-rus

Ținta lui Putin astăzi este instaurarea la Kiev a unui Guvern marionetă pro-rus, care să-i faciliteze Ucraina sau a unei părți din Ucraina și controlul total asupra acesteia. De fapt, Putin asta urmărește prin atacul concentrat din diverse părți și din câte am văzut și de dimineață se concentrează asupra Kievului: dorința de a-l înlătura pe președintele ales și de a-și impune o conducere, care să fie apropiată Moscovei. Prin asta crezând el, că va face mai ușoară integrarea Ucrainei în Rusia sau a unor părți din Ucraina”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Edilul clujean a menționat declarațiile sale anterioare, când în cadrul unei intervenții online, de acum o săptămână, menționase că invazia Ucrainei este doar o chestiune de zile.

Ceea ce mi s-a părut extrem de periculos și asta iarăși îmi confirmă că am avut dreptate, că omul acesta este rupt de secolul în care trăim și se întoarce cu cel puțin 100 de ani în urmă. Nu s-a prea vorbit despre asta, dar el a adresat un mesaj revizionist Poloniei și României. Cu alte cuvinte, noi ne luăm partea noastră. Veniți voi polonezi și luați partea voastră, veniți voi românii luați-vă partea voastră din Ucraina, că acest stat trebuie să dispară, pentru că este un stat artificial. Gândiți-vă ce fel de gândire are un asemenea om politic, ce controlează o putere nucleară, încât într-un secol în care revizuirea granițelor este religie, adică nimeni nu se atinge de graniță, asta a fost religia de după cel de Al Doilea Război Mondial. Configurația teritorială a granițelor Europei nu se mișcă, nu se atinge nimeni de ele cu un fir de păr. Ori tu să vii, să spui într-un asemenea context că fiecare să vină să luăm ce putem din Ucraina, vă dați seama că este o chestie de revizionism fără precedent după cel de Al Doilea Război Mondial”, a mai adăugat Boc.

Trebuie folosite toate mijloacele non-militare pe care Uniunea Europeană și NATO le are la dispoziție, pentru a-l pune pe butuci pe acest dictator revizionist

Boc precizează că ne aflăm cu siguranță în cel mai complicat moment politic de după cel de Al Doilea Război Mondial și iarăși istoria ne arată că nu avem voie să facem niciun fel de concesie acelora care promovează revizionismul. 

Am avut experiența cu Hitler, Acordul de la ​​München din 1938, când Hitler a luat regiunea sudetă de la Cehoslovacia, o regiune predominant germană. Atunci, marele puteri au acceptat prin Acordul de la München, spunând că prin asta vor tempera pe Hitler și nu se va merge mai departe, cât de greșit a fost acea decizie politică a Franței și a Angliei de atunci? Decizia este complet greșită, de aia învățând din lecțiile istoriei și uitându-ne cu atenție la ce profil are Putin, trebuie folosite toate mijloacele non-militare pe care Uniunea Europeană și NATO le are la dispoziție, pentru a-l pune pe butuci pe acest dictator revizionist, care riscă să compromită pacea și securitatea în Europa”, a explicat Emil Boc. 

Primarul Clujului a mai subliniat că este clar că nu va fi o intervenție militară NATO în Ucraina, pentru că această alianță își respectă statutul și modul în care ea este concepută, ca o alianță defensivă. Dar, dacă doamne ferește vreodată, vreun milimetru de pământ NATO va fi afectat, primarul ne asigură că NATO nu va sta străină de o asemenea intervenție, deși crede că Putin nu este atât de inconștient încât să încerce asemenea lucruri. 

E un vis de ani de zile al Rusiei să ajungă la gurile Dunării și asta este singura cale prin care să lege Crimeea de gurile Dunării și practic să-și deschidă o poziție strategică în care să aibă avantaj competitiv în raport cu NATO. Eu cred că Rusia va fi sugrumată economic și îl vor răsturna până la urmă rușii pe Putin, în urma a ceea ce se întâmplă economic în țară, plus marii oligarhi care își vor vedea miliardele de euro sau de dolari blocate. Până la urmă, pe un asemenea om doar așa poți să-l pui pe butuci, din interior, prin constrângeri, pe care Rusia le va avea. Ata îi va obliga pe oamenii de acolo să spună: Stop, unde ajungem, unde ne ducem? Am văzut și este absolut de admirat, oamenii aceștia din Ucraina, care uitați cu câtă energie și cu câtă forță își apără fiecare palmă de pământ și nu dau bir cu fugiții. Dar, în egală măsură m-a impresionat pozitiv reacția oamenilor unei părți a societății, cât a putut ea, curajosă, de la Moscova, care a avut curajul să iasă în stradă și să spună nu războiului”, a încheiat Emil Boc.

Comentarii Facebook