Boc despre reducerea consumului de energie în Cluj: „Se fac foarte multe comparaţii cu regimul lui Ceauşescu”


Zilele trecute, în cadrul Smart Transformation Forum 2022, care a avut loc în Capitală, Emil Boc a vorbit despre măsurile de reducere a consumului de energie, dar și programele verzi din Cluj. Edilul și-a îndreptat atenția mai mult spre „sursele alternative pentru viitor”, nu pe pârghiile pe care autoritățile le au astăzi. Precizând de asemenea că se fac „foarte multe comparații cu regimul lui Ceaușescu”, iar acestea „nu sunt binevenite”.

Primarul Clujului a zis că și „autoritățile locale fac economie din toate punctele de vedere”, a uitat însă să specifice cum anume. 

Se fac foarte multe comparaţii cu regimul lui Ceauşescu. Din nou ne va fi frig, din nou vom fi cu probleme. Cine compară vremurile de acum cu vremurile lui Ceauşescu greşeşte profund, nu le-a trăit. Nu va fi cazul să avem asemenea problemă. Că eliminăm risipa este altceva. Şi noi, autorităţile locale, a elimina risipa este un lucru bun pentru că facem economie din toate punctele de vedere şi banii aceia îi putem duce la o creşă, o şcoală, o grădiniţă sau în altă parte. Comparaţiile duse în această extremă cred că nu sunt binevenite. Eliminarea risipei este o chestiune de bun simţ”, a declarat Boc, citat de Adevărul.

Reamintim că Știri de Cluj a scris zilele trecute despre cazul iluminatului public, pornit și ziua pe Dorobanților. În contextul în care autoritățile le cer cetățenilor în mod repetat să reducă din consumul de electricitate. 

iluminat.jpeg

Între timp, municipalitatea vorbește despre „utilizarea surselor alternative de energie”.

Criza energetică majoră cu care se confruntă Europa, cauzată de contextul din Ucraina și intervenția brutală a Rusiei, ne obligă să accelerăm măsurile de economisire a energiei și implementarea de soluții eficiente energetic, respectiv accelerarea implementării de sisteme generatoare de energie verde. Deși războiul este la doar câțiva kilometri de granițele noastre, România este avantajată prin apartenența la UE, NATO și prin faptul că dependența noastră de gazul rusesc este mai mică. Da, avem constrângeri, dar avem și soluții.

Utilizarea surselor alternative de energie precum energia solară este o direcție esențială pentru viitor (și dat fiind că este doar o chestiune de timp până când sursele de combustibili fosili se vor termina). Astfel, este foarte important ca cetățenii, industria și mediul de afaceri să fie de aceeași parte a baricadei cu autoritățile și specialiștii în domeniul energetic. De aceea dezbaterile și dialogul trebuie să aibă loc constant”, a scris Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Comentarii Facebook