Blocul cumparat de primarul Cristian Anghel in Baia Mare si-a triplat valoarea in 5 zile. Record mondial in domeniu


In motivarea data astazi publicitatii de Curtea de Apel Cluj se arata ca blocul cumparat in 2006, cu avizul primarului din Baia Mare, Cristian Aghel, a doborat orice record de pe piata imobiliara. In numai 5 zile, pana sa fie cumparat de primarie si-a triplat valoarea.

"Curtea observa ca si pe pietele imobiliare cele mai scumpe din lume, cum este Costa del Sol, in perioada de crestere economica anterioara anului 2008, randamentul unei investitii imobiliare era de 100% dupa trei ani, respectiv dublarea pretului avea loc dupt circa 3 ani de zile. De asemenea, in Algarve, una dintre destinatiile favorite de vacanta ale Europei, se putea obtine un profit din investitii imobiliare de 25%- 30% intr-un an de zile", se arata in motivarea judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj.

Comparativ, magistratii sustin ca in baza unui raport intocmit de un expert evaluator, in Baia Mare, s-a observat o crestere a preturilor apartamentelor cu peste 20 % incepand din anul 2002 si abia in 2006 s-a ajuns la triplarea preturilor fata de 2001.

"In Baia Mare insa, C.P., devenit proprietar in data de 26.07.2006, intabulat in CF in 31.07.2006 (...), instraineaza la data de 31.07.2006, dupa 5 zile de la data la care a devenit proprietar si in aceeasi zi cu cea in care si-a inscris in cartea funciara dreptul de proprietate, acelasi imobil, fara nicio imbunatatire, cu un pret de peste 3 ori mai mare, insemnand un randament de 363% al investitiei dupa 5 zile", mai spuns judecatorii in motivare.

Magistratii sustin ca "inculpatul Anghel Cristian a cunoscut oferta S.C. C. S.A. in mod cert in luna aprilie 2006, iar pentru existenta infractiunii retinute in sarcina sa, fundamentale raman incalcarea obligatiilor privind o corecta documentare cu privire la proprietarul imobilului, fie direct, fie prin compartimentele de specialitate".

Instanta clujeana sustine ca firma care a detinut initial blocul de locuinte cumparat la suprapret de cartre primaria condusa de Cristian Anghel a vurt sa vanda imobilul sau chiar sa il cedeze cu titlu gratuit. "Inculpatul in calitatea de primar avea obligatii clare pe care le-a incalcat constant si intentionat, iar in raport cu Consiliul Local si-a incalcat atributia privind corecta informare a acestuia, dezinformand membrii acestuia pe tot parcursul negocierilor si a luarii deciziei de cumparare a imobilului, neinformandu-i despre intentia anterioart a S.C. C. S.A. de a vinde la pret de inventar sau chiar de a ceda acel imobil gratuit, avand atributii de a lua masuri pentru protectia unor grupuri aflate in nevoie sociala si legate de domeniul locuintelor sociale", sustin magistratii de la Curtea de Apel Cluj.

"S-a apreciat ca dintr-o analiza corecta, obiectiva si coerenta a tuturor mijloacelor de proba administrate atat în faza de urmarire penala cat si în cea de cercetare judecatoreasca, rezulta faptul ca inculpatul Anghel Cristian, in calitate de primar al municipiului Baia Mare, in perioada 2004-2006, prin incalcarea atributiilor de serviciu, a refuzat sa demareze procedurile legale pentru a cumpara un imobil destinat refacerii unor locuinte sociale la pretul de 150.000 euro, dupa care, tot cu incalcarea atributiilor legale a initiat proiecte de Hotarari ale Consiliului Local pentru achizitionarea aceluiasi imobil la pretul de 544.500 euro, si prin aceste fapte a cauzat un prejudiciu bugetului unitatii administrative-teritoriale în valoare de 394.500 euro", mai spus judecatorii de la Curtea de Apel Cluj.

Magistratii au mai dispus si casarea hotararilor luate in 2008 si 2009 de Judecatoria Baia Mare si Tribunalul Maramures, care l-au achitat pe Cristian Anghel, deoarece s-a constata ca "instanta de fond si cea de apel au dat o gresita apreciere probelor administrate în cauza".

 

Primarul orasului Baia Mare, membru PNL, a fost condamnat printr-o setinta emisa in 17 martie de judecatorii de la Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare pentru abuz in serviciu. Zilel trecute el a fost eliberat pentru 30 de zile de judecatorii din Maramures, pentru a duce la bun sfarsit unele treburi administrative, dupa care se va intoarce in penitenciar.

Comentarii Facebook