Britanicii au dat asigurări: Restricţiile românilor în Marea Britanie se vor ridica de la 1 ianuarie 2014


Autorităţile britanice au dat asigurări că vor respecta legislaţia europeană referitoare la liberalizarea accesului românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Ministerul de Externe a obţinut, în ianuarie 2013, din partea autorităţilor britanice, asigurări că, de la 1 ianuarie 2014, vor respecta legislaţia europeană care priveşte accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie. 

"MAE a obţinut, în luna ianuarie 2013, asigurări din partea autorităților britanice că vor fi aplicate prevederile Tratatului de Aderare al României la UE referitoare la liberalizarea accesului cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2014", precizează Ministerul Afacerilor Externe, potrivit realitatea.net.

Restricţii cu privire la libera circulaţie a muncitorilor se pot aplica, noilor state membre, pentru o perioadă de cel mult 7 ani de la data aderării. Astfel, României şi Bulgariei, nu li se mai pot aplica aceste restricţii de la 1 ianuarie 2014.

MAE mai informează că autorităţile române efectuează "demersuri permanente" pe lângă toţi factorii de decizie britanici şi europeni vizând "îmbunătăţirea accesului cetăţenilor români pe piaţa muncii prin reducerea cazurilor de încălcare a drepturilor, dar şi creşterea nivelului de informare privind legislaţia aplicabilă şi limitările la care sunt supuşi în Marea Britanie".

David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat într-un interviu acordat duminică BBC1, că doreşte să limiteze accesul imigranţilor est-europeni, în special al românilor şi bulgarilor, la sistemul britanic de ajutoare sociale, având ca scop, după ce restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor fi ridicate la 1 ianuarie 2014, limitarea costurilor care vor fi generate de un noul val de imigranţi.

Cameron speră că va reuşi să negocieze cu UE, mai ales pe partea de reglementari privind piaţa muncii şi imigraţiei, astfel încât o parte din prerogativele Bruxelles-ului să revină Londrei, pentru a evita "turismul pentru ajutoare sociale" practicat de miile de muncitori din cele două ţări.



Comentarii Facebook