Basescu, la congresul PPE: Daca statele UE raman unite, vor trece de criza economica


Presedintele Traian Basescu a vorbit la Congresul Partidului Popular European, de la Marcilia desore viitorul UE.

"Solutia pentru aceasta criza financiara este ca toate cele 27 de state membre Uniunii Europene sa ramana unite, nu doar cele 17 cate sunt in Zona Euro", a spus Basescu, scrie Mediafax.

"Tari membre ale Uniunii Europene sunt afectate in mod dramatic de ceea ce se intampla in zona euro. Sa va dau cateva exemple. in Romania, 95% din piata bancara este reprezentanta de banci din zona euro. in Romania, dobanzile au crescut de la 5% in iunie la peste 8% acum, din cauza lipsei de decizii in zona euro. in Romania, suntem dependenti in foarte mare masura de pietele din zona euro, din punctul de vedere al exporturilor, principalii nostri parteneri fiind Germania, Franta, Italia si Spania", a spus presedintele Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca nu poate fi acceptata propunerea unor lideri europeni de constituire a doua categorii de state europene.

"Romania nu poate accepta o Uniune Europeana cu doua categorii de state. Romania ar vrea sa participe la deciziile din zona euro, pentru ca orice decizie sau orice lipsa de decizie afecteaza viata de zi cu zi a cetatenilor din Romania. Solutia pentru criza este sa ramanem uniti, sa ramanem UE cu 27 de membri, si nu UE cu 17 membri", a declarat Basescu.

Comentarii Facebook