Basescu, in Parlament: Romania era langa Grecia, daca nu strangeam cureaua in 2010


Presedintele Traian Basescu vorbeste in Parlament pe teme legate de Constitutie, criza economica si reorganizare administrativa.

Seful statului a spus ca, fara taierile salariale din 2010, Romania ar fi fost in locul Greciei. "Cred ca este datoria mea si a dumneavoastra sa gasim solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor.

Este important sa ma pronunt asupra a ceea ce am facut si unde suntem si asupra a ceea ce eu cred ca trebuie facut in continuare. In 2009, Romania nu se mai putea imprumuta de pe piata, ceea ce a reclamat o interventie urgenta la FMI si UE. Au fost masuri extrem de dificile pe care toti le-am luat cu inima stransa. Sper ca veti avea capacitatea sa explicati în campanie ca au fost masuri necesare care au avut prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia. Daca nu s-ar fi luat în 2010 masurile, banii nu ar fi fost suficienti pentru acoperirea salariilor si pensiilor.

Regret ca opozitia nu este in Parlament. Nu este cea mai buna solutie sa subminezi cea mai importanta institutie a statului roman. Adresez opozitiei rugamintea de a reveni in Parlament si a discuta problemele politice aici", a spus Traian Basescu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

"Reorganizarea administrativa nu se poate face de-a doua zi de la promulgarea legii. Ea necesita un timp de tranzitie care se intinde pe 4 ani. Va propun sa adoptati in discutii cu opozitia reorganizarea.

Legea Sanatatii ar trebui retrasa pentru ca a fost prost lansata in dezbatere. Este nevoie de implicarea in finantarea sistemului de sanatate a sistemului privat, a companiilor care vor sa isi asigure suplimentar salariatii. Tema legii trebuie reluata, pentru modernizarea statului. Sunt cunoscute ezitarile Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Sanatate de a face public pachetul minim garantat de servicii medicale, iar in lipsa lui Legea poate fi un esec.

Noua lege a asistentei sociale creaza premisele ca ajutoarele sa se indrepte catre cei care au nevoie.

Bacalaureatul din acest an a fost proba esecului reformei in educatie in perioada 1997-2000. Poti sa nu au titei, poti sa nu ai gaze naturale, daca ai un sistem de educatie performant vei reusi sa fii o tara competitiva.

Cel putin in ultimii doi ani, justitia adevenit mult mai eficienta in lupta impotriva coruptiei. Nimeni nu mai doarme linistit, inclusiv judecatorii si procurorii corupti.

Cred ca este datoria mea si a dumneavoastra sa gasim solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor.

Este important sa ma pronunt asupra a ceea ce am facut si unde suntem si asupra a ceea ce eu cred ca trebuie facut in continuare. in 2009 Romania nu se mai putea imprumuta de pe piata, ceea ce a reclamat o interventie urgenta la FMI si UE. Au fost masuri extrem de dificile pe care toti le-am luat cu inima stransa. Sper ca veti avea capacitatea sa explicati in campanie ca au fost masuri necesare care au avut prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia. Daca nu s-ar fi luat in 2010 masurile, banii nu ar fi fost suficienti pentru acoperirea salariilor si pensiilor.

Regret ca opozitia nu este in Parlament. Nu este cea mai buna solutie sa subminezi cea mai importanta institutie a statului roman. Adresez opozitiei rugamintea de a reveni in Parlament si a discuta problemele politice aici", a mai spus Basescu.

 

Basescu, huiduit in Parlament. Oamenii au strigat de la balcoane: "Demisia!"

Comentarii Facebook