Băsescu despre regionalizare: Riscăm să devenim un stat federal


Invitat într-o emisiune la PRO TV, preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că regionalizarea trebuie făcută cu mare atenție, altfel România se va transforma într-un stat federal.

"Trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali statul se transformă în stat federal. Deci mare grijă, dragi politicieni, că România este stat unitar. (...) Atenţie cu regionalizarea, o spun public - România este stat unitar", a afirmat Traian Băsescu, informează realitatea.net.


"Numărul de regiuni este mai puţin important. Din punctul meu de vedere se putea face o regionalizare cu 8, 9, 12, 16 regiuni. Important este să respectăm criteriile care dau dreptul regiunilor să se adreseze Bruxelles-lului. Regionalizarea aşa cum este dezbătută va introduce un etaj intermediar între Guvern şi administraţiile locale. În viziunea mea regionalizarea trebuie să simplifice administraţia statului. Acest lucru nu se poate face aşa cum se face acum. Trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali, statul se transformă în stat federal. Mare grijă, domnilor politicieni, România este stat unitar! >Covasna şi Harghita au rămas în urmă din punct de vedere al dezvoltării pentru că au acceptat doar firme ungureşti să facă investiţii, care n-au făcut nimic. Din cauza abordării administraţiilor locale şi al strigării naţionalismului local investitorii au fost reticenţi", a declarat Traian Băsescu.

Comentarii Facebook