Axa Calea Mănăștur - Calea Moților - Primărie, la cinci benzi. Primarul Emil Boc se opune - VIDEO


Proiectanții unui studiu de trafic pentru Axa Calea Mănăștur - Calea Moților - Primărie prezentat miercuri, 22 mai, în dezbatere publică, s-a lovit de nemulțumirea primarului Emil Boc, care nu vrea trafic mai mult în centru.  

Proiectanții de la FIP Consulting, plătiți de Primărie pentru a face un studiu de trafic, au prezentat un proiect care prevede tăierea din tortuarele de pe axa mai sus menționată, exproprierea unor imobile, pentru a face loc la două benzi dedicate de transport în comun, plus la încă 3 benzi de circulație. 

Radu Andronic de la FIP Consulting a spus că una dintre principalele probleme pe acest tronson este viteza redusă de circulație a mijloacelor de transport public. ”Viteza este de 14,8 km/h ceea ce face neatractiv acest tronson. Viteza acceptată este de 20 de km/h. Soluția nu este de a construi benzi suplimentare pentru ato, nici autostrăzi suspendate. Soluția este de transferare a traficului auto spre transport public, pietonal sau alte moduri de transport”, a spus acesta.

Pe Calea Mănăștur este vizat segmentul de la intersecția cu strada Govora, până la intersecția cu strada Mărginașă, segment care are acum 2 benzi pe sens. ”Ceea ce ne propunem pe această stradă este să introducem benzile dedicate de transport pe ambele părți și transformarea spațiului rămas carosabil din 2 benzi în trei benzi prin diminuarea suprafeței alocate fiecărei benzi. Se propun benzi de 2,9 metri lățime, ceea ce va conduce la scăderea vitezei de deplasare auto. Pentru a face acest lucru nu este spațiu existent între cele două borduri și vom intra pe trotuar”, a spus expertul. Va fi relocată stația de autobuz de pe Calea Mănăștur, de lângă strada Mărginașă, și mutată mai sus, spre Mănăștur, pe terenul USAMV, care ar urma să fie cedat Primăriei Cluj-Napoca. ”Trotuarele vor varia, dar nu vor fi mai mici de 2,3 metri”, a mai spus Radu Andronic.

A doua secțiune foarte importantă este Calea Moților, de la intersecția cu strada Mărginașă până la intersecția cu strada George Coșbuc. ”Până la intersecția cu Clinicilor este un tronson care permite intervenție asupra spațiului, dar de acolo și până la strada George Coșbuc nu permite nicio intervenție. Recomandarea noastră acolo este să fie benzi dedicate pe ambele părți și traficul auto pe o singură bandă. Traficul, oricum, de la intersecția cu Clinicilor se distrubuie pe ambele părți”, a mai spus Andronic.

Vor fi făcute exproprietri pe strada Oțetului de lângă Platinia. Acolo strada va fi lărgită și va apărea o piațetă. De asemenea, strada Mărginașă va fi refăcută, dar va rămâne tot la 2 benzi, pentru că nu se vor face exproprieri. 

Tot proiectul, conform expertului se va ridica la 10 milioane de euro, din care exproprierile vor fi costa 2,5 milioane de euro.

Practic, pe aceste tronsoane ar urma să fie diminuată lățimea trotuarelor și a benzilor de circulație, pe aloturi, pentru a face loc celor două benzi dedicate de transport în comun, pe axa Mănăștur - Centru și retur, dar și celor trei benzi de circulație din mijloc. 

Primarul Emil Boc a fost tranșant și a spus că este nemulțumit de propuneri, pentru că el ar dori numai 2 benzi pentru autoturisme și cele două benzi pentru mijloacele de transport în comun. 

Nu înțeleg raționamentul unei benzi suplimentare pentru mașini. Poate mă convingeți?”, a întrebat Emil Boc. ”Prin această bandă în plus nu faceți decât să mutați centrul de presiune undeva mai în față”, a mai spus Emil Boc. ”La 200.000 de mașini la 400.000 de locuitori, vă asigur că dacă am face 8 benzi tot probleme de trafic vom avea. Aici este vorba despre schimbarea de mindset. Așa putem să face 8 benzi, 24 de benzi și tot nu rezolvăm problema”, a mai spus Emil Boc.

Un alt participant a spus că mai bine ar fi lățite pistele de biciclete, în locul unei benzi suplimentare pentru autoturisme, deoarece așa bicicliștii ar fi în siguranță. ”Primarii din SUA mi-au spus că pentru a diminua traficul trebuie piste de biciclete, pe care oamenii să circule în mare siguranță”, a completat Emil Boc. 

60345054_2278550838900395_1887933577392291840_o.jpg

60335405_2278550722233740_3153278681355386880_o.jpg

Comentarii Facebook