Austria rămâne singura țară care se opune intrării României în Schengen. Olanda și Suedia au răspuns favorabil aderării


Austria a rămas, deocamdată, singura țară care se opune aderării României la spațiul Schengen, au declarat surse guvernamentale, conform Observator. 

Pe de altă parte, Olanda a anunțat că toate solicitările sale tehnice au fost validate, oferind astfel sprijinul politic pentru intrarea țării noastre în în spațiul de liberă circulație. Vestea a fost confirmată și de Alin Nica, președintele delegației României la Comitetul European al Regiunilor. Subiectul privind aderare României la Spațiul Schengen figurează în continuare pe agenda Consiliului JAI din 8 decembrie. 

Din trei ţări, una singură își mai exprimă veto-ul explicit împotriva intrării României în Schengen. Este vorba de Austria, unde lucrurile rămân extrem de dificile din cauza situației politice interne, potrivit Spotmedia.ro. Cea mai mare problemă nu este aderarea în sine, ci valul de migranți cu care Austria se confruntă și care a devenit principalul subiect pe agenda politică internă, așa cum a nuanțat și cancelarul Karl Nehammer. 

Avem 100.000 de persoane care au traversat ilegal granița, dintre care, 75.000 au tranzitat România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile locale. Este un risc de securitate și trebuie să avem grijă”, a declarat cancelarul austriac pe 23 noiembrie.

În ceea ce privește Suedia, votul a fost schimbat datorită intervenției comisarului socialist Ylva Johannson, o susținătoare deschisă a extinderii Schengen. Iar Olanda, după săptămâni de negocieri, a dat un răspuns favorabil ca urmare a Rapoartelor MCV și de evaluare Schengen, potrivit sursei citate. Totodată, Haga ar prefera separarea României de Bulgaria la votul din 8 decembrie.


Comentarii Facebook