Aurul de la Rosia Montana dezbina UDMR! Kelemen Hunor la cutite cu Peter Eckstein-Kovacs


Ministrul Culturii si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, este nervos pe consilierul prezidential, Peter Eckstein-Kovacs, pentru ca a semnat o petitie impotriva exploatarii de la Rosia Montana.

Petitia a fost initiata de Asociatia Transilvania Verde, iar ministrul Culturii sustine ca nu il intereseaza ce hartii semneaza Eckstein-Kovacs, care trebuie sa se decida daca este membru UDMR.

"Eu nu ma ocup de hartiile pe care le semneaza domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui sa decida daca este membru UDMR sau se delimiteaza de presedinte. Daca se delimiteaza, are cale libera si drum liber sa mearga unde doreste. Domnul Eckstein este in cunostinta de cauza: nu eu am semnat avizul de descarcare de sarcina arheologica, este primul pas intr-adevar in ceea ce priveste responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Nationala de Arheologie a aprobat in unanimitate si eu, in aceste conditii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la suta, sau cat se poate de mult din patrimoniul cultural construit si arheologic, pentru ca asta este responsabilitatea mea. Dar urmatorul pas nu l-am facut, nu am semnat, si asta trebuie sa semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Carnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta inseamna o protectie sporita, foarte puternica si in acest moment Muntele Carnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic", a spus Kelemen Hunor, la Sic, judetul Cluj.

"Eu am fost acolo de multe ori, am stat acolo fara presa ca sa nu fiu acuzat ca fac imagine pe Rosia Montana si in mare parte cunosc situatia de acolo, e un dezastru in ceea ce priveste patrimoniul cultural si in ceea ce priveste mediul. In acest moment, la Ministerul Culturii lucrurile sunt sub control, vreau sa va linistesc ca Muntele Carnic este pe lista A, este protejat, este sub protectia legii. Vom discuta daca vom sustine sau nu investitia de acolo, am discutat in UDMR aceste lucruri si multi sutin, unii nu sustin acest proiect. Eu pot doar sa spun ca daca se va face in continuare exploatarea, patrimoniul cultural va fi salvat intr-o proportie foarte foarte mare", a mai spus ministrul Culturii.

 

Vezi si...

Peter Eckstein-Kovacs a semnat o petitie impotriva exploatarii cu cianuri de la Rosia Montana

Comentarii Facebook