Arhitectii cer mutarea OMV și Profi din Mărăști, pentru că strică imaginea cartierului. Blocurile comuniste nu par, însă să îi deranjeze


Arhitecții de la Planwerk propun în Piața Mărăști, pe Aleea Bibliotecii, folosirea terenului pe care acum sunt o benzinărie și Profi, pentru ridicare unei parcări si a inca unui bloc.

Specialiștii spun că acea suprafață a rămas incompletă încă de pe vremea comunistă, când s-a gândit un complex arhitectural unitar. Pe acea suprafață, nu s-a mai reușit atunci să se ridice nimic, iar după Revoluție au apărut aceste construcții. Plusul este ca zona nu a fost sufocata cu un alt bloc de mari dimensiuni, cum se sugerează acum.

Propunerile pe care le-am ilustrat trebuie văzute orientative. Aici ar trebui să fie un concurs de arhitectură de soluții, pe viitor. Acest imobil ar putea deservi interesul public. Ar putea să concentreze dotări care lipsesc într-un cartier cum e Mărăștiul: grădinițe, spații de întâlniri, sport, alimentație publică, iar la nivelele superioare ar putea crete stocul de locuințe publice, sociale. Aici clădirea este însoțită de o promenadă, de parcări pe 250 de locuri. S-ar elibera zonele din jur. Eliberarea parcărilor ar putea deschide zona pentru realizarea unor grădini de cartier”, a explicat Tiberiu Ciolacu, specialistul Planwerk, la dezbaterea privind modernizarea Pieței Mărăști.

Arhitectii care au realizat planul de modernizare a Pieței Mărăști spun ca imobilul care ar putea fi facut acolo ar deservi interesul public si sa găzduiască grădinițe și creșe, de care orașul are nevoie. De asemenea, la nivelele superioare sunt promise locuințe pentru tineri.

Nineni nu a vorbit de faptul ca un nou bloc ar sufoca si mai mult zona. Terenul ar putea fi folosit pentru a se face un parc cu spații de joaca. In schimb, propunerea arhitecților prevede ridicarea acestui nou bloc, iar pe Aleea Bibliotecii sa fie făcută zona pietonală si de promenada, iar banda de circulație din dreptul Postei sa dispară. Va rămâne numai banda de circulație pe lângă actualul Profi și OMV, adica alte ambuteiaje. 

Clujenii prezenți la dezbaterea publica de marți au atras atenția si asupra blocurilor din Piața Mărăști, care au același aspect comunist si in plus sunt vopsite in diverse culori, asa cum a vrut fiecare asociatie, fara o unitate cromatica. Pe scurt clujenii au semnalat ca refacerea zonei ar trebui sa înceapă cu aspectul blocurilor.

Un clujean a semnalat unele probleme, fără răspuns:

Cum se va încadra Hala Pieței Mărăști, așa cum este cunoscută, și mai e și fosta tipografie din zona Pieței, cu o grămadă de semi funcțiuni economice, care nu știu în ce măsură sunt potrivite cu propunerea de regândire a spațiilor publice. 

De asemenea, cum se vor adapta clădirile din jur la calitatea spațiului și am văzut că o scară este într-o paletă și următoarea este în altă culoare. Poate ar trebui o unitate, măcar cromatică”, a spus Marius Cristea, prezent la dezbatere.

Nimeni din partea Planwerk sau din partea Primăriei Cluj-Napoca nu a comentat. 

plansa2.png

Fără titlu.jpg

Comentarii Facebook