ANALIZĂ - ALEGERI pentru Primaria Cluj-Napoca: În ce condiții poate fi bătut Emil Boc

 

Sociologul Vasile Dancu a realizat o analiza in 6 puncte, prin care traseaza cateva conditii necesare ”pentru un candidat tanăr sau cu experienta” în lupta cu puternicul Emil Boc.

 

Până acum în luptă s-au anunțat oficial Mihai Seplecan și Emil Boc, împins în luptă mai repede decât ar fi dorit de colegii din fostul PDL.

 

Citiți mai jos analiza sociologului Vasile Dâncu pentru Știri de Cluj:

 

Ca sociolog cu experienta in studii electorale si campanie pot spune ca in campanii nimic nu este imposibil.

 

Din start, orice personaj ar putea fi pus intr-o situatie favorabila, dar sunt necesare multe conditii care trebuie indeplinite. Sa ne aducem aminte de cazul Iohannis si nici nu mai trebuie comentarii. 

 

Chiar si un politician tânar poate concura cu succes pe Emil Boc sau pe orice politician cu experienta, doar ca trebuie sa aiba parte de urmatoarele conditii:

 

1. În primul rand, o buna analiza a situatiei electorale, a contextului. Nu una de partid care spune ”Noi suntem cei mai puternici, ceilalti sunt obligatoriu niste prosti si niste corupti, putem sa-i batem oricum!”. Contextul este de asemenea important, sunt contexte favorabile unui tanar sau unui intelectual, uneori exista nemultumiri difuze, de profunzime, care nu se vad la intrebarile simple despre popularitatea politicienilor. Candidatul trebuie sa fie adecvat la context, să poată excita o stare de nemultumire, sa creeze un val de insatisfactie sau sa se urce pe un asemenea val.

 

2. Candidatul trebuie sa fie si expresia unei lejere nemultumiri a clujenilor fata de Bucuresti, dar in primul rand trebuie sa aiba un proiect. Cand intrebam oamenii ce stiu despre el trebuie sa ne spuna trei sferturi dintre subiecti ca stiu ca lupta pentru proiectul respectiv. Fara un proiect serios, adevarat este greu ca sa castige cineva, datorita urmatorului paradox: clujenii nu sunt chiar un electorat de o mare sensibilitate si cultura politica occidentala pentru a gandi singuri un proiect in jurul unui candidat. Avem o cultura politica amestecata, cu frustrari istorice, cu multi intelectuali, dorinta de nou, dar si cu manelisme politice sau dorinta de a avea un vot castigator cu orice preț si atunci votează cu cel care cred ca va avea sanse. Desi suntem oras cu fata occidentală, clujenii nu au curaj, nu experimenteaza, isi ceeaza niste mitologii de exceptionalitate ieftina si se comporta conservator. Un proiect frumos adus de un tanar ar putea sa-i faca sa se simta parte a schimbarii si sa-l accepte.

 

3. Azi nu mai sunt conditiile in care a castigat Boc, iar candidatii trebuie sa inteleaga asta. A trecut deja un deceniu si au murit aproape 35 000 de votanti, dintre cei cu cea mai mare probabilitate de a merge la vot. Boc a castigat ultimele alegeri cu 53.000 de voturi, daca bine tin minte, practic au intrat un electorat nou, un fel de refresh de peste un sfert din electoratul prezent. Sunt tineri si ar putea sa-si adopte un candidat nou. Dar in acesti ani, electoratul s-a schimbat si cultural, s-a ”untoldizat” as spune. Adica va vrea o logica a spectacolului si candidati care sa stie sa joace pe scena politica. Cu Emil Boc s-au obisnuit, dar urmatorului candidat îi vor cere mult mai mult! Daca vorbim despre un tanar, atunci putem constata ca ar trebui ca tanarul sa fie destept, sa exceleze in ceva, nu merge sa fie doar adus de pluta politica a vreunui partid.

 

4. Un candidat performant trebuie sa lucreze bine si cu instrumentele pe care retelele de socializare le aduc azi in viata noastra. Oamenii nu mai au incredere in politica, sunt narcisisti, vor sa fie, fiecare, in centrul unei retele. Un candidat trebuie sa poata face ”bai de multime virtuala”, în fiecare clipa, sa miste teme emotionale, sa poata crea emotie. Dar mai este un lucru: candidatul cel mai bun este cel care creeaza insatisfactie sistematic. La Cluj, oamenii sunt multumiti de viata lor, dar multumirea este dusmanul cel mai mare pentru liderii care stau in varful institutiilor. Mulțumiții pot fi miscati spre o noua stare, vor mereu mai mult, sunt tot mai mulțumiti de ei insisi si mai nemultumiti de ceea ce primesc din mediul social si politic.

 

5. Candidatul de acum acum trebuie sa aiba si un profil, sa fie un lider, nu ajunge doar o fotografie purtată de militanți prin cartiere. Dar la Cluj tineretea in sine nu este in sine apreciată, conditia de om tanar nu mai emotioneaza pe nimeni. Cred ca un candidat care va ști sa reinventeze notiunea binelui public. Bine public nu este subiect in Romania, dar ar putea primi o expresie ardeleneasca. Mi-ar placea sa vad un candidat care se gandeste la asta, care incearca macar. Ar reusi, daca nu acum, dar data viitoare reuseste sigur.

 

Din pacate, vorbim despre politica ca un domeniu separat al vietii, de fapt politica nu exista in sine decat prin aplicarea la nevoile comunitatii. Sa ne uitam la problema gunoaielor si vom intelege ca ne trebuie o altfel de politica la Cluj. Oamenii vor intelege asta cu timpul.

 

6. In fine, sunt si alte 1000 de conditii, probabil, dar este importanta echipa din spatele unui candidat. La un asemenea proiect este nevoie de o forta uriasa. In Romania au exista doar doua forte politice care stiau sa se organizeze: PSD si PDL. La Cluj-Napoca social democratii nu au contat decat in 2004, la candidatura Dlui Ioan Rus, dar PDL a ramas o forta. Masina de voturi a PDL nu a fost demontata la Cluj, chiar daca au ajuns unii la puscarie. PDL stia, si nu cred ca a uitat, sa culeaga voturi, sa programeze din timp, sa ceeze retele si sa adune voturi din toate straturile sociale.

Comentarii Facebook