Adrian Oros, deputat PNL: PSD a strecurat erori în buget pentru a nu trece. Nu îl pot pune în aplicare


Deputatul PNL Cluj, Adrian Oros, acuză PSD că a strecurat intenționat ”aspecte de neconstituționalitate” în buget, pentru a nu trece. 

Atunci când a votat împotriva acestui buget, PNL a spus că este un buget mincinos, total nerealist, care se bazează pe niște indicatori macroeconomici nereali și că este un buget care nu rezolvă problemele reale ale României. Acum vin să vă spun că suntem alături de această sesizare pe care președintele a făcut-o la CCR, pentru că suntem convinși că cei din Guvern au strecurat aceste aspecte de neconstituționalitate tocmai pentru ca bugetul să nu treacă, pentru că nu sunt în stare să îl pună în aplicare”, a declarat deputatul Adrian Oros.

Acesta a dat și câteva motive pentru care bugetul trebuie regândit.

În primul rând s-a încălcat rolul și atribuțiile Consiliului fiscal, care trebuia să emită opinie la toate amendamentele admise. Apoi, s-a încălcat principiul reglementării privind responsabilitatea fiscal bugetară și aici am atras atenția încă din timpul dezbaterilor, pentru că în fiecare an până în 31 iulie Ministerul Finanțelor prezintă Guvernului o strategie fiscal-bugetară, iar ministrul de Finanțe și premierul, atunci când înaintează proiectul de buget în Parlament, dau o declarație pe proprie răspundere legată de corectitudinea acestor informații. Colegii mei, în timpul dezbaterilor, le-au cerut în mod repetat și premierului, dar și domnului Teodorovici, care a stat în Parlament, dar care au refuzat să semneze această declarație, care este trecută în Constituție.

Apoi, mai este un aspect de neconstituționalitate legat de prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, unde spune că statele membre se asigură că planificarea se bazează pe previziuni macroeconomice realiste. Aici am să vă dau un singur exemplu: creșterea economică estimată de Guvern, pentru a închide bugetul, este de 5,5%, știind că, în 2018, am avut 4% și toate previziunile Fondului Monetar Internațional, ale Băncii Mondiale și ale organismelor internaționale, care se ocupă cu aceste previziuni, sunt de maxim 3,8%.

Din aceste motive considerăm că președintele Iohannis a avut motive temeinice să facă această sesizare de neconstituționalitate”, a încheiat Oros.  

Comentarii Facebook