Duminica 20 Iunie

Adrian Năstase scrie pe blog, din închisoare, despre protestul ungurilor de la Sfântu Gheorghe

 

Adrian Năstase a scris pe blog că a urmărit ”cu o oarecare surprindere” mitingul maghiarilor de la Sf.Gheorghe împotriva unei decizii judecătoreşti.

 

Ieri, am urmărit, cu o oarecare surprindere – recunosc – mitingul de la Sfântu-Gheorghe, la care au participat aproximativ 20.000 de maghiari, miting convocat de conducerea partidelor maghiare pentru a protesta împotriva unei hotărâri a justiţiei referitoare la revendicarea unei clădiri şi condamnarea, în primă instanţă, a unor funcţionari maghiari din România”, scrie Năstase pe blog. ”Bănuiesc că CSM va lăuda această acţiune publică, coordonată politic, şi că nu o va considera o formă de presiune asupra judecătorilor”, a spus fostul premier.

 

El speră ”ca în viitorul Raport MCV al Comisiei Europene vom găsi o menţiune pozitivă în ceea ce priveşte această manifestare, alături de cea de solidaritate cu preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu”.

 

În ceea ce mă priveşte, ţinând seama de faptul că am fost condamnat ca preşedinte de partid pentru campania electorală din 2004, mă bucur că nu eram preşedinte al UDMR – pentru că – îmi închipui – pentru o astfel de condamnare ar fi ieşit în stradă nu 20.000, ci 300.000 de maghiari (mai mulţi decât la referendum!) PSD - iată, spre lauda lui – ştie să respecte independenţa justiţiei”, a concluzionat Năstase.

 

Premierul Victor Ponta a precizat că speră ca CSM să sesizeze Inspecția Judiciară, vis-a-vis de situația de la Sfântu Gheorghe. ”Sunt convins că vigilentul CSM, atât de vigilent cu noi, va fi la fel de vigilent când există o manifestaţie publică împotriva unei decizii judecătoreşti şi va sesiza Inspecţia Judiciară”, a afirmat primul ministru.

 

Peste 25.000 de maghiari au protestat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului ”Székely Mikó” din municipiu. La acţiunea, denumită "Ziua Dreptăţii", au participat maghiari din toată Transilvania şi sute de preoţi ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania.

Comentarii Facebook