20 mai 1990, primele alegeri libere. În ”Duminica Orbului”, peste 85% dintre români au votat cu Ion Iliescu și cu FSN


Ziua de 20 mai 1990 a fost cea în care românii au votat prima dată liber și au ales să meargă pe ”mâna” lui Ion Iliescu și a Frontului Salvării Naționale (FSN). 

Doamnelor și domnilor, azi se împlinesc exact 30 de ani de la primele alegeri libere.

În acel an 1990, data de 20 mai a picat în a cea de-a șasea duminică după sărbătoarea Sfintelor Paști, așa-numita „Duminica Orbului”, făcându-se referire la una dintre minunile lui Iisus Hristos, cea a redării vederii unei persoane, care a fost luminată și sufletește, putând astfel să înțeleagă mai bine realitatea din jurul său.

„Duminica Orbului”, 20 mai 1990, a devenit ziua în care viitorul României a fost decis... orbește: peste 85% dintre români au votat cu Ion Iliescu și cu FSN.

Sigur, nu aveai cum să votezi cu vreunul dintre candidații opoziției. Pe vremea aia, mass-media, aservite puterii, au răspândit zvonuri false potrivit cărora partidele politice reprezentau un pericol pentru revoluția și libertățile dobândite după decembrie 1989, că țărăniștii și-ar fi propus să lichideze 4 milioane de comuniști, că partidele istorice erau finanțate de bordelurile din Occident ale lui Radu Câmpeanu sau că Ion Rațiu ar fi negociat cu Ungaria vânzarea Transilvaniei.

În ziua de 20 mai 1990, românii au stat la coadă ore în șir pentru a vota, iar multe dintre secțiile de votare și-au prelungit activitatea mult peste ora oficială de închidere pentru a permite cât mai multor români să-și exprime opțiunile politice. Prezența masivă la vot, neegalată încă până acum de nici un scrutin electoral, a avut mai puțin de a face cu spiritul civic și mai mult cu ineditul situației.

Votul ca o curiozitate, #cumva”, a explicat Geanina Simion, șef Secția Marketing Cultural, Comunicare și Educație Muzeală la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Foto: Agerpres, adevarul.ro

Comentarii Facebook