Vremea în România, de Paște și de Florii 2021. Anunțul important al meteorologilor



Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie vin cu informații noi despre vremea din perioada următoare. Cum va fi vremea de Paște și de Florii anul acesta?

 Cum va fi vremea de Paște și de Florii în România. Anunțul meteorologilor

În cadrul unui interviu, directorul general al ANM, Elena Mateescu a vorbit despre vremea de Paște și de Florii. Potrivit specialistului, până în acest moment meteorologii dispun de informații doar până în jurul datei de 26 aprilie, însă se mai poate adăuga o săptămână, adică până în jurul datei de 2-3 mai.

Elena Mateescu susține că în intervalul 19-26 aprilie vremea ne va aduce temperaturi apropiate de cele normal pentru această perioadă din an. Precipitațiile vor fi de asemenea apropiate de cele normale, în acest interval.

Dispunem, până în prezent, de informații până în jurul datei de 26 aprilie, iar vineri vom actualiza astfel încât să mai adăugăm o săptămână, până în jurul datei de 2-3 mai. Până atunci, la acest moment, cum arată săptămâna 19-26 aprilie, avem temperaturi apropiate de normalul climatologic și la nivelul precipitațiilor, pentru săptămâna respectivă. Discutăm de valori în jurul a 10-15 l/mp pe întreagă săptămână”, a spus Elena Mateescu, potrivit dcnews.ro.

Vremea ar putea fi schimbătoare

Cu toate acestea, vremea s-ar putea schimba. Specialiștii ANM nu exclud că ar putea fi și situații în care vremea va deveni mai severă, deoarece informațiile dau doar aprecieri în privința abaterilor regimului de temperaturi sau de precipitații față de normalul pentru săptămâna respectivă.

În 2017, am avut în ultima decadă a lunii aprilie chiar atenționare meteo de cod galben și portocaliu pentru zona Moldovei. Stratul de zăpadă a depășit 35 cm, iar în mai puțin de 24 de ore s-a topit, pentru că au venit temperaturi de 20 grade Celsius.

Nu confirmăm că se va întâmpla și în acest an, dar nu trebuie să excludem aceste alternanțe specifice de vreme mai caldă urmate de perioade mai reci, pentru că acesta a fost mersul vremii, cel puțin din 2000 încoace, de când înregistrăm amplitudini termice semnificative”, a explicat directorul general al ANM.

Datele vor fi actualizate vineri

Potrivit Elenei Mateescu, informațiile despre vremea din următoarele patru săptămâni vor fi actualizate vineri. Însă, până la jumătatea lunii aprilie, după cum arată datele de până acum, valorile medii vor fi ușor peste norme, iar precipitațiile vor avea un caracter deficitar. Cu toate că în acest weekend vom avea 15-20 de litri/mp, media lunii aprilie este în creștere față de luna martie.

Ultimii ani au confirmat că 1 mai a adus o perioadă de vreme bună, astfel încât cred că și câteva reprize ușoare de ploaie urmate de ore bune de soare nu cred că ne pot strica buna dispoziție privind timpul liber și faptul că ni-l petrecem în familie”, a adăugat Elena Mateescu.

De asemenea, meteorologul susține că de Paștele catolic temperaturile vor fi puțin mai scăzute decât cele normale pentru acestă perioadă calendaristică, deoarece în ultimii ani alternanțele de temperatură sunt din ce în ce mai evidente și determină treceri bruște de la zile foarte călduroase la perioade mai reci.


Comentarii Facebook