VIDEO - Trei astronauţi chinezi s-au întors pe Pământ, după şase luni petrecute în spaţiu. Misiunea, „un succes total”


Trei astronauți chinezi au revenit pe Pământ, duminică, 4 decembrie, după șase luni petrecute la bordul stației spațiale Tiangong, a anunțat Agenția Spațială Chineză, care califică misiunea celor trei drept „un succes total”, relatează AFP, citat de news.ro. Echipajul se afla la bordul stației spațiale de la începutul lunii iunie. Cei trei astronauți ai misiunii Shenzhou-14, comandantul Chen Dong, prima femeie astronaut din China Liu Yang și Cai Xuzhe, au avut ca misiune supervizarea ultimelor faze de construcție la stația spațială. 

Echipajul se afla la bordul stației spațiale de la începutul lunii iunie și duminică, la ora 20:09 ora Beijingului, a aterizat la baza Dongfeng din Mongolia interioară (nordul Chinei). Cei trei astronauți, între care se numără și o femeie, au o stare bună de sănătate. 

Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-14 – comandantul Chen Dong, prima femeie astronaut din China Liu Yang şi Cai Xuzhe – au avut ca misiune supervizarea ultimelor faze de construcţie la staţia spaţială. Ultimul modul al staţiei spaţiale în construcţie s-a ataşat la sfârşitul lunii octombrie, etapă crucială înainte de încheierea asamblării staţiei, prevăzută la sfârşitul anului.

Echipajul a predat ştafeta celor trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-15

Echipajul a predat ştafeta celor trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-15, care au ajuns în noiembrie pe staţia Tiangong. A fost primul transfer de echipaj pe orbită, făcut de astronauţi chinezi. Tianhong are dimensiuni similare au fosta stație ruso-sovietică Mir. Durata sa de viață ar trebui să fie de cel puțin 10 ani. 

China a fost hotărâtă să-și construiască propria stație din cauza refuzului Statelor Unite de a-i permite să participe la ISS. Investește de câteva decenii miliarde de euro în programul său spațial. China şi-a trimis primul astronaut în spaţiu în 2003. La începutul lui 2019, o navă a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră mondială. În 2021, China a trimis un mic robot pe suprafaţa lui Marte şi intenţionează să trimită oameni pe Lună până în 2030.


Comentarii Facebook