VIDEO. Meciul de fotbal dintre doi roboți umanoizi, care utilizează inteligenţa artificială


Un videoclip care ilustrează un meci de fotbal între doi roboți miniaturali, care se funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale, a fost distribuit pe internet. În imagini se poate vedea cum roboții înscriu goluri, se apară și recuperează mingea cu ușurință. 

Pentru a-i ajuta să învețe să joace, cercetătorii în domeniul inteligenţei artificiale au folosit mai întâi motorul de fizică de ultimă generaţie MuJoCo al DeepMind pentru a antrena versiunile virtuale ale roboţilor în zeci de simulări de meciuri, făcute întâi pe computer.

În simulări, roboţii erau recompensaţi dacă mişcările lor duceau la  câştigarea mingii de adversar sau la marcarea unui gol, spun cei de la Independent.

Odată ce au fost suficient de capabili să realizeze mișcările de bază, cercetătorii DeepMind au transferat apoi inteligenţa artificială în versiunile reale ale roboţilor bipezi, care au putut juca meciuri de fotbal unul împotriva celuilalt, fără a mai fi nevoie de antrenament suplimentar.

„Jucătorii de fotbal antrenaţi prezintă abilităţi de mişcare robuste şi dinamice, cum ar fi recuperarea rapidă în caz de cădere, mersul, întoarcerea, lovirea cu piciorul şi multe altele", au notat cei de la DeepMind într-o postare pe blog-ul lor.

„Roboții au dezvoltat, de asemenea, o înţelegere strategică de bază a jocului şi au învăţat, de exemplu, să anticipeze mişcările mingii şi să blocheze loviturile adversarilor. Deşi roboţii sunt în mod inerent fragili, modificările minore ale hardware-ului, împreună cu regularizarea de bază a comportamentului în timpul antrenamentului, au determinat roboţii să înveţe mişcări sigure şi eficiente, performând în acelaşi timp într-un mod dinamic şi agil”, se precizează în lucrarea care detaliază cercetarea, intitulată „Learning agile soccer skills for a bipedal robot with deep reinforcement learning" („Învăţarea abilităţilor de fotbal agil pentru un robot bipedal cu învăţare profundă de întărire").

Cercetările anterioare ale DeepMind privind inteligenţa artificială care joacă fotbal au folosit diferite configuraţii de echipă, mărind numărul de jucători pentru a învăţa umanoizii simulaţi cum să lucreze în echipă.

Cercetătorii afirmă că această lucrare nu numai că va avansa coordonarea între sistemele de inteligenţă artificială, dar va oferi şi noi căi pentru construirea unei inteligenţe generale artificiale (AGI) de un nivel echivalent sau superior celui al oamenilor.

Comentarii Facebook