VIDEO/FOTO - Sunetele bizare pe care nu le-ai auzit niciodată: Vuietul ghețarilor, cântecul balenelor și „sirena” focilor din Antarctica


Ce auzi când te gândești la regiunea arctică și la Antarctica? Gheața care „cântă”, o focă ce pare că a venit din spațiul cosmic și un pistol seismic care sună ca o bombă, sunt doar câteva din zgomotele surprinse în aceste zone de două laboratoare marine acustice, scrie BBC

Proiectul dezvăluie publicului 50 de sunete rar auzite înregistrate sub apă în regiunile polare. Acestea demonstrează și cât de zgomotoase au ajuns oceanele din cauza actvităților întreprinse de oameni care perturbă habitatul viețuitoarelor marine. 

Aceste sunete sunt destul de necunoscute pentru cei mai mulți oameni”, a explicat artistul și cercetătorul Dr. Geraint Rhys Whittaker. „Probabil că credem că știm cum sună polii, dar de multe ori este doar în închipuirea noastră” Microfoanele subacvatice au fost atașate de niște flotoare cu instrumente științifice lăsate în zona arctică și în Antarctica timp de doi ani.

Unul dintre sunetele înregistrate a fost cel produs de cea mai puțin studiată specie de foci antarctice. Focile Ross (Ommatophoca rossii) trăiesc în largul oceanului și pe banchize care sunt greu de accesat. În afară de focile Ross, oamenii de știință au mai înregistrat și sunetele emise de focile mâncătoare de crabi, balene Minke, narvali și balene cu cocoașă.

stiinta 1.jpg

stiinta 2.jpg

Dificultatea este să știm unde o să fie mamiferele pentru că se deplasează și nu te poți baza pe locul în care vor ajunge”, a explicat Whittaker.

Prăbușirea zgomotoasă a calotei glaciare a fost și ea înregistrată, procesul este accelerat în anumite regiuni polare de temperaturile ridicate provocate de schimbările climatice. 

Sunetul delicat al gheții care „cântă” este inclus în această colecție. Acesta este un efect care are loc atunci când gheața se mișcă în apă, se contractă odată cu scăderea sau creșterea temperaturilor sau atunci când gheața se topește sau îngheață din nou.

Microfoanele au detectat și sunete produse de oamenii care lucrează în transportul maritim și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze. Poluarea fonică provocată de exploziile seismice, tehnică folosită pentru explorarea fundului oceanului, traversează distanțe uriașe și cercetătorii au descoperit că au un impact negativ asupra faunei marine.

În timp ce polii Pământului se încălzesc mai repede decât media globală, acastă colecție de sunete este menită să atragă atenția la un mediu fascinant, dar care se schimbă cu mare viteză, și să ne încurajeze să ne gândim la moduri de a îl proteja pentru generațiile viitoare”, a explicat Stuart Fowkes, fondatorul proiectului artistic Cities and Memory.


Comentarii Facebook