VIDEO/FOTO - Coloane de lumină pe cer, la Belgorod, lângă granița cu Ucraina: Rușii au crezut că Rusia a folosit „cele mai recente arme”


În seara zilei de 4 octombrie, pe rețelele de socializare din Rusia au circulat fotografii de la Belgorod, care au arătat stâlpi de lumină galbenă ridicându-se pe cer. Imediat au apărut comentariile care spuneau că e vorba de „cele mai recente arme” rusești, folosite împotriva ucrainenilor. Site-ul independent Meduza, interzis în Rusia, a aflat despre ce era vorba, de fapt.

Localnicii, panicați din cauza „stâlpilor de lumină” de pe cer

Datorită faptului că Belgorod este situat în apropierea graniței cu Ucraina, pe rețelele de socializare au început să apară speculații că acest lucru ar putea avea cumva legătură cu războiul. În ultimele luni, străluciri și fulgerări au fost observate în mod repetat peste oraș și, practic, acestea au fost asociate cu misiunile de apărare aeriană. 

Autorii unor versiuni au susținut că armata rusă ar putea folosi un fel de armă nouă. „Astăzi au fost folosite pentru prima dată cele mai recente arme ale Federației Ruse. Din cauza circumstanțelor, este puțin probabil să aflăm, dar mulți oameni au văzut strălucirea cerului astăzi”, a spus corespondentul de război, „comisarul militar” Andrei Rudenko. 

El a postat pe canalul său de Telegram un link către o notă RIA Novosti publicată în noaptea de 4 octombrie, intitulată „Rusia efectuează experimente cu sateliți străini, a informat Ministerul Apărării”.

Rușii au crezut că este vorba de complexul laser „Peresvet”, o armă puternică a Rusiei

Pe canalele anonime Telegram au apărut păreri conform cărora ceea ce s-a întâmplat ar putea fi rezultatul folosirii complexului laser „Peresvet”. Mulți au sugerat că Rusia a folosit sistemul laser pentru a „orbi” camerele de luat vederi de pe sateliții NATO. Această armă laser a fost anunțată de președintele Vladimir Putin în martie 2018, Potrivit Ministerului Apărării, iar în același an, „Peresvet” a preluat sarcina de luptă experimentală.

Nu au fost dezvăluite până acum informații despre caracteristicile lui „Peresvet”, dar se presupune că aceste complexe sunt capabile să orbească sistemele de recunoaștere prin satelit ale inamicului. Însă nu a fost raportat nimic despre utilizarea lor reală sau teste efectuate cu succes.

A fost vorba despre „un fenomen meteo obișnuit”

Centrul Meteorologic Phobos a explicat că ceea ce s-a întâmplat a fost doar un fenomen atmosferic obișnuit, numit halou, o strălucire secundară în jurul unei surse de lumină. Un stâlp solar este unul dintre cele mai comune tipuri de halou. Se formează datorită refracției luminii în cristalele de gheață suspendate în aer și poate fi observat iarna, când e vreme umedă calmă, când Soarele se află la un anumit unghi față de orizont, sau când există o sursă strălucitoare de lumină pe Pământ. 

Am avut ploi recent, atmosfera este umedă, așa că poate că în acel moment erau particule de o anumită dimensiune în atmosferă, s-ar putea cristaliza sub această formă. Când lumina trece prin aceste particule, se formează acest fenomen. În acest caz, serele au fost o sursă puternică de lumină”, a scris RIA Novosti, citând o postare a Universității Belgorod.

Judecând după știrile din presă, aceasta nu este prima dată când stâlpii de lumină apar în Belgorod. Fotografii similare au fost publicate în februarie 2020. De asemenea, coloanele de lumină au fost observate în momente diferite în alte regiuni ale Rusiei, de exemplu, la Sankt Petersburg în decembrie 2021, în regiunea Murmansk în martie 2019 și la Moscova în ianuarie 2015.

Comentarii Facebook