Miercuri 24 Aprilie

VIDEO - Cazul unor refugiați romi care nu au fost primiți în sala din Gara de Nord, unde se oferă masă caldă, fiindcă „mănâncă prea mult”


Oleg, unul dintre voluntarii care lucrează în centrul de primire pentru refugiați din Gara de Nord din București, a reclamat o situație petrectută luni, 11 aprilie: 32 de refugiați romi din Ucraina, majoritatea mame și copii, nu au fost primiți în sala în care se oferă mâncare caldă, pe motiv că sunt „un grup de etnie” care „încarcă prea mult”, a dezvăluit platforma Aresel, care luptă pentru drepturile comunității rome.

În videoclipul postat pe pagina oficială de Facebook a celor de la Aresel, este surprins un dialog între o persoană care e responsabilă a sălii în care se oferă refugiaților porții de mâncare caldă și voluntarul Oleg.

„Nu e discriminare, dar vin și încarcă din toate părțile”

Persoana surprinsă în înregistrare realizată cu un telefon mobil și aflată în zona de servire spune că „Nu e discrimare, Doamne ferește”, dar „țiganii vin și încarcă din toate părțile”, sugerând că refugiații ar lua hrană mai mult decât le e necesară.

Oleg insistă că sunt 32 de oameni, „Au de hrănit 20 de ore copii”. „Să meargă în sala 3 sau la cort și să aștepte acolo. Ce au nevoie li se va aduce”, i se răspunde. Oleg i-a contactat pe reprezentanții Aresel, care au venit în Gara de Nord și au confruntat „părțile”. „Nu pot să declar nimic”, spune femeia care interzisese accesul refugiaților pe motiv că mănâncă prea mult.

În final, situația s-a rezolvat. „A fost un incident izolat care nu reprezintă modul obișnuit în care sunt tratați romii refugiați din Ucraina în Gara de Nord din București. Au fost acuzați că mănâncă prea mult. Am vorbit și cu reprezentantul ISU și ne-a asigurat că e o practică un astfel de comportament. Sperăm să nu se mai întâmple așa ceva pentru a nu fi nevoiți să sesizăm alte instituții”, a transmis Aresel, în filmare.


Comentarii Facebook