Urmează ”Vara din aprilie” - Ce este acest fenomen meteo bizar. Accuweather anunţă 4 anotimpuri într-o săptămână


”Vara din aprilie” este un fenomen care se produce în România în această săptămână.

Luni, temperaturile vor ajunge la aproape 30 de grade, iar apoi vremea se schimbă radical în România. Aspectul vremii va fi foarte diferit în a doua parte a săptămânii. După ce marți seara și miercuri va trece un front rece cu ploi, furtuni locale și intensificări ale vântului, temperaturile vor scădea accentuat. În același timp, contrastul mare de temperatură și contextul favorabil din straturile înalte ale atmosferei va determina formarea unei depresiuni secundare. Aceasta va afecta și țara noastră și va aduce ploi însemnate cantitativ în mai multe regiuni, dar și o intensificare a pătrunderii reci.Începând de joi, vremea va deveni rece pentru această perioadă. Contrastul va fi uriaș față de începutul săptămânii: maximele se vor prăbuși de la valori în jur de 30°C până la 10 – 15°C și chiar mai puțin în unele zone.În zonele de munte, ploile se vor transforma treptat în lapovițe și ninsori la peste 1200 de metri, dar câțiva fulgi ar putea să apară, trecător, și la altitudini mai reduse, de până la 800 – 1000 de metri, anunţă meteoradar.ro.Un alt val de aer rece este așteptat să ajungă la noi în weekend. În consecință, temperaturile vor rămâne scăzute, iar, local, în văi și depresiuni, minimele ar putea scădea ușor sub pragul de îngheț.

Spre exemplu, în 15 aprilie se vor înregistra 32 de grade, o temperatură caracteristică mai degrabă anotimpului cald, anunţă şi Accuweather.

Pe 17, 18, 20 și 21 aprilie, temperaturile vor semăna mai degrabă cu cele de toamnă. Se vor înregistra ploi și temperaturi de până în 20 de grade Celsius. Pe 19 aprilie, în schimb, vremea va semăna cu cea caracteristică iernii, cu minime de 7 grade.

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că vremea se va schimba radical săptămâna viitoare. „Vom avea o vreme caldă în continuare, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, chiar și debutul săptămânii următoare. La scara întregii țări vom conta pe valori între 20 până la 29 grade Celsius. Ziua de luni, săptămâna următoare, pare să aducă cele mai ridicate valori din acest episod și este posibil, în sudul extrem, să vorbim de temperaturi de 30 de grade, posibil în Câmpia Română, în extremitate sudică a acesteia, de 31 de grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu.

Comentarii Facebook