Miercuri 24 Aprilie

Un preot recunoaște, fără perdea, câți bani câștigă de Bobotează: Am făcut 3.500 de euro


Începutul de an este unul destul de ocupat pentru preoții ortodocși, însă aceste zile sunt și unele dintre cele mai profitabile.

Un preot din Argeș a recunoscut cu nonșalanță sumele exorbitante pe care le-a obținut între Sf. Vasile și Bobotează.

Preotul spune că are o parohie cu mulți oameni înstăriți, iar pentru kilometri merși prin zăpadă, acesta a reușit să strângă, în doar câteva zile, aproximativ 3.500 de euro. Totuși, el susține că deși suma pare mare așa mai ”compensează veniturile mici de peste an”.=

Eu am o parohie măricică cu oameni darnici și mulți înstăriţi pe care îi cheamă Vasile, Vasilica, Ion sau Ioana. Nu fac nimic ilegal, doar respect o tradiție, iar oamenii se bucură să mă vada și cred că înțeleg că nu este ușor să bați kilometri pe la casele lor pe frig, pe zăpada. Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a declarat C. I, preot la o parohie din Argeş, pentru Ziarul Profit. 

Părintele spune că, pentru aceste servicii, nu emite chitanță pentru sumele sunt considerate donații. 

Oamenii sunt convinși că nu dau popii banii, ci îi dau bisericii de care aparțin. Și ce chitanță să dau: la carne sau la sticlele de vin pe care mi le oferă?”, a spus părintele. 

Tot același preot a mărturisit că are colegi cu parohii mai mari de peste 700 de familii care câștigă mai mult decât el. 

Am un fost coleg, acum preot la o parohie în Pitești care câștigă de Sf. Vasile și Bobotează cel putin 6000 Euro. Anul ăsta chiar mi-a zis că din banii strânși de Bobotează îşi va termina casa pe care o are în construcție. Desigur, vă lăsa ceva din banii aștia și în vistieria bisericii”, a mai mărturisitacesta. 

Părintele a explicat că un preot poate ajunge să obțină între 6.500 de lei și 10.000 de lei, la o parohie mică de țară. Condiția: fiecare familie să dea în medie 20 de lei pentru sfințirea casei și să-i găsească măcar jumătate dintre enoriași acasă, de sărbători. 


Comentarii Facebook