Ucrainienii se pregătesc de război: „Mamele lor vor plânge”


Locuitorii celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, au declarat că speră la ce este mai bine, dar că se vor pregăti pentru ce este mai rău, în timp ce Rusia a masat zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei, iar discuţiile diplomatice nu au reuşit să producă un progres.

Harkov, un oraş industrial din estul Ucrainei care găzduieşte fabrici de tancuri, avioane şi tractoare, se află la 42 km de graniţa cu Rusia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a identificat ca posibilă ţintă a unui atac rusesc.

Rusia a negat că intenţionează să atace Ucraina, dar a făcut presiuni asupra Occidentului pentru garanţii de securitate, inclusiv pentru a bloca aderarea Ucrainei la alianţa NATO.

Primarul din Harkov, Igor Terejov, a declarat că oraşul de 1,4 milioane de locuitori va fi "calm şi liniştit" şi că nu va permite nimănui să îl cucerească. Mai mulţi locuitori au fost intervievaţi, unii declarând că se vor muta în caz de invazie, dar cei mai mulţi au declarat că vor rămâne să lupte, potrivit Reuters. 

Anya Vergeles, manager al unei companii, a comparat situaţia cu cea din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea. „Nimeni nu se gândea că acest lucru s-ar putea întâmpla cu Crimeea. Nimeni nu-şi putea imagina aşa ceva.

Nu vreau să cred, dar nu ştim ce se va întâmpla în continuare", a spus ea. Zelenski  a declarat într-un interviu publicat vineri că un atac asupra Harkovului este "fezabil", deşi un purtător de cuvânt a declarat ulterior că preşedintele a prezentat un scenariu ipotetic.

Cei mai importanţi diplomaţi americani şi ruşi nu au făcut niciun progres major la discuţiile privind Ucraina de vineri, dar au convenit să continue discuţiile pentru a încerca să rezolve criza, potrivit Mediafax.

Directorul de vânzări Oleksiy Kormylets a declarat că nu va pleca din Harkov indiferent ce s-ar întâmpla. „Să fugim? Nu, în niciun caz! M-am născut aici. Am crescut aici. Rămân indiferent de ce se întâmplă. Şi dacă va trebui să mă alătur apărării oraşului, o voi face", a spus el.

Programatorul IT Anton Sergheev a amintit  încercarea nereuşită a forţelor separatiste susţinute de Rusia de a cuceri oraşul în 2014. „Ei au fost deja aici, aşa că au învăţat că este mai bine să stea departe. Sau se vor întoarce acasă în sicrie de zinc. Iar mamele lor vor plânge", a spus el.

Comentarii Facebook