Marti 21 Martie

Ucrainenii spun că au lovit crucișătorul ”Moscova”, simbolul puterii navale ruse. E răzbunare pentru insula Șerpilor


Crucișătorul „Moscova”, simbolul puterii navale ruse, a fost lovit de rachetele ucrainene. Este vorba despre nava care a capturat Insula Șerpilor.

Ucrainenii spun că au lovit-o cu două rachete Neptun. Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a declarat într-o intervenție pe YouTube că ”s-a produs o surpriză cu nava-amiral a flotei ruse din marea Neagră”. Potrivit consilierului, nava ar avea un echipaj de 510 marinari, iar salvarea lor ar fi dificilă, din cauza vremii rele.

Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene, Natalia Humeniuk, a confirmat că ”Moscova” este nava de război care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor să se predea și a primit celebra replică „Russian warship, go fuck yourself!”, potrivit site-ului ucrainean Suspilne News.

Rușii recunosc că nava a luat foc și muniția a explodat, fără să menționeze cauza, dar neagă anunțul făcut de ucraineni.

Ca urmare a unui incendiu, muniția de bordul crucișătorului Moscova a explodat. Nava a fost serios avariată. Întreg echipajul a fost evacuat”, se arată în declarația Ministerului Apărării din Rusia.

Crucișătorul “Moscova” era cea mai mare navă rusească de război din Marea Neagră.

Atacul asupra crucișătorului „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, are valoare simbolică și militară, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC.

Petersen este directorul Institutului de Studii Maritime pentru Rusia de la Colegiul Naval de Război al SUA. El spune că este prea devreme pentru a ști exact natura incidentului care implică nava, dar că „se pare că ucrainenii au reușit să obțină o victorie semnificativă pe mare”.

Cred că este un atac cu valoare atât militară, cât și simbolică. Acesta este nava-amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră, este simbolul puterii navale ruse în Marea Neagră”, a spus el.

Autoritățile ucrainene au anunțat că au lovit crucișătorul cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava a fost evacuată după un incendiu la bord care a provocat explozia muniției.

„Moscova” este nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, lansată la apă în 1983, sub numele „Gloria”. Armamentul principal de la bordul navei este constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000.

Petersen spune că ucrainenii au pierdut cea mai mare parte a marinei când Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, așa că atacul de acum „este important din punct de vedere simbolic, pentru că arată că ucrainenii sunt în continuare capabili să lovească puterea militară rusă astfel încât să provoace supărare la Moscova”.

El adaugă că incidentul poate avea și „o valoare militară importantă”, deoarece marina rusă poate fi împinsă mai departe de țărm.

Comentarii Facebook