Vineri 31 Martie

Ucraina dă o lovitură dură Rusiei. Au blocat tranzitul gazelor rusești spre Europa Occidentală


Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti îndreptate către Europa Occidentală, pe motiv că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor, transmite dpa, citată de Agerpres.

Astfel, 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, adică aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene.

Ucraina a spus că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puţin un incident de "violenţă crescută".

Un mercenar din Grupul Wagner, elita lui Putin, explică de ce a refuzat să lupte în Ucraina: ”Este o greșeală”

Gazprom contestă explicaţia părţii ucrainene spunând că ”nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută”.

Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice.

Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică. Conform contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi.

Comentarii Facebook