Miercuri 6 Decembrie

TikTok dat în judecată pentru moartea a două fetiţe. Pericolul devine viral


O familie dă în judecată platforma TikTok din cauza unei provocări care a cauzat moartea celor două fiice. Cele două fete, în vârstă de 8, respectiv 9 ani, au murit în 2021 prin sufocare din pricina unei provocări virale care circula pe platforma TikTok.

„Blackout Challenge” îi încuraja pe utilizatori să se sufoce până la leşin. Părinții victimelor au intentat procesul împotriva platformei marţi, la judecătoria din Los Angeles. Familia este reprezentată de către o asociaţie care sprijină părinţii copiilor ce cad pradă abuzului şi dependenţei de reţelele de socializare (Social Media Victims Law Center). Un membru al asociaţiei a invocat pericolul reprezentat de “algoritmul intenţionat şi repetitiv” al aplicaţiei care recomandă astfel de conţinut dăunător copiilor şi îi îndeamnă să practice provocări care le pot pune viaţa în pericol, scrie Observator.

TikTok trebuie să plătească pentru faptul că astfel de conţinut a ajuns la cele două fetiţe”, a declarat Matthew P Bergman, avocatul familiei.

Platforma a investit miliarde de dolari pentru a se asigura că materiale care pot fi dăunătoare pentru utilizatori sunt propagate, indiferent de pericol.” Una dintre fetiţe ar fi primit un telefon mobil când a împlinit vârsta de 8 ani şi ar fi devenit în scurt timp dependentă de videoclipurile postate pe TikTok, scrie The Guardian. 

Obişnuia să publice materiale în care cânta şi dansa pe TikTok, în speranţa că va deveni faimoasă pe platformă. „Fetiţa credea că provocarea ajunsă virală, prin care utilizatorii trebuiau să se sufoce, o va face celebră pe internet”. Părinţii ar fi observat urme pe gâtul fetei cu câteva săptămâni înainte de tragicul eveniment, însă nu au bănuit că s-ar putea datora TikTok-ului. “Era o fetiţă în vârstă de 8 ani – nu avea cum să înţeleagă pericolul la care platforma o încuraja să se expună”, a mai spus avocatul celor doi părinţi, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook