Duminica 28 Aprilie

Superstiţii de Sfântul Ion. Un anumit gest îți va aduce ghinion tot anul. Ce nu este bine să faci pe 7 ianuarie


Astăzi, pe 7 ianuarie, creștinii celebrează pe Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de „Înaintemergătorul”, datorită rolului său de a vesti venirea lui Hristos. În această zi, tradiția și superstițiile sugerează că este benefic să respecți anumite obiceiuri pentru a atrage norocul în noul an, conform informațiilor de pe adevărul.ro.

Potrivit calendarului ortodox, Sfântul Ioan este sărbătorit în fiecare an în a doua zi după Bobotează, momentul în care Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus Hristos. Acest eveniment a marcat debutul public al lui Iisus la vârsta de 30 de ani, considerată maturitate în tradiția evreiască. Totodată, în această zi se sărbătorește și Crăciunul pe rit vechi 2022, având în vedere decalajul de 13 zile al calendarului iulian față de cel oficial.

Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de Sfântul Ion, s-a născut în familia preotului Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, era înrudită cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. În calitate de prooroc, Ioan a pregătit poporul pentru venirea Mântuitorului și l-a făcut cunoscut prin botezul în Iordan, pregătind astfel oamenii pentru botezul spiritual adus de Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulți ucenici și, deși nu excela în arta oratoriei, își atrăgea oamenii cu darul său.

În această zi de sărbătoare, cunoscută popular sub numele de “Sânt-Ion”, se spune că fiecare persoană ar trebui să se stropească cu agheasmă nouă pentru a se feri de boli pe parcursul anului. Tradiția mai afirmă că după Sfântul Ioan, gerul se retrage, temperatura crește, și începe un climat mai blând. Sfântul Ioan este considerat și protectorul pruncilor, iar cei care sărbătoresc speră la sănătate și copii fără probleme de sănătate.

Conform credințelor populare, în ziua Sfântului Ioan nu este indicat să stingi candela, deoarece aceasta simbolizează bunăstarea casei. Totodată, se evită tăierea cuțitului, consumul de legume și fructe în formă de cruce, usturoiul și pepenele. Nu este recomandat nici să mături în această zi, deoarece se crede că astfel se tulbură liniștea morților.

Un obicei specific acestei sărbători este „Iordăneala”, un fel de colind în care tinerii care au primit agheasmă de la Bobotează merg la biserică în dimineața Sfântului Ioan, stropind oamenii pe care îi întâlnesc și adresându-le urări. Aceștia așteaptă răsplată în bani, cu care să sărbătorească ulterior.

Comentarii Facebook