STUDIU- Copiii care suferă de insomnie se vor confrunta şi la maturitate cu această problemă


Studiu. Copiii care suferă de insomnie s-ar putea confrunta cu această problemă și la maturitate. Tulburarea afectează nu doar sănătatea fizică, dar și pe cea mintală.

Un studiu creat de oamenii de ştiinţă de la  Penn State College of Medicine arată că majoritatea copiilor care dorm şapte sau mai puţine ore în jurul vârstei de nouă ani sunt predispuşi de două ori mai mult la insomnie, decât un copil cu program normal de somn, atunci când vor ajunge la maturitate. 

De altfel majoritatea participanţilor la studiu, care au avut un deficit de somn în copilărie, în prezent suferă de insomnie, în comparaţie cu participanţii care au avut un somn normal în copilărie, potrivit unui articol publicat în revista Pediatrics, citat de CNN și Biziday.

Adolescenţii care au suferit de insomnie în jurul vârstei de 16 ani au avut un risc de cinci ori și jumătate mai mare ca simptomele lor să se agraveze la maturitate, în comparație cu adolescenții care au avut o experiență a somnului normală, conform Edupedu.ro.

Pe baza studiilor noastre, simptomele de insomnie au persistat la aproximativ 40% dintre acești copii de aproximativ 9 ani până la atingerea vârstei de 24 de ani”, a spus autorul principal al cercetării, Julio Fernandez-Mendoza, psiholog certificat în medicina comportamentală a somnului la Penn State College of Medicine.

Astfel, din 2000 și până în 2021, cercetătorii au monitorizat somnul pacienților de la ora stingerii, între 21:00 și 23:00, până la 6-8 dimineața, cu ajutorul polisomnografiei, un test care înregistrează undele cerebrale, nivelul de oxigen din sânge, ritmul cardiac, respirația și mișcările picioarelor și ochilor în timpul somnului.

"Una dintre principalele cauze de insomnie este hiperexcitația, înțeleasă ca o dereglare biologică a simptomelor de stres și a centrilor creierului care controlează trezirea”, a explicat Fernandez-Mendoza. 

O rutină generală a somnului este importantă atât pentru copii, cât și pentru adulții tineri. Aceasta include menținerea unui program de somn constant, precum și a dormi într-o cameră în care este liniște, întuneric și o temperatură optimă.


Comentarii Facebook