Somitate din lumea medicală a României, despre pandemie: ”Românul are genetic în el cromozomul Gică-contra”


Prof. Dr. Dorin Sarafoleanu (85 de ani), un mare specialist în ORL care a adus pentru prima dată în România tehnica laserului, a a făcut o radiografie a pandemiei de coronavirus.

Acest virus a venit brusc, ca toate epidemiile care au făcut ravagii pe globul pamantesc. Medicina nu a prevăzut acest lucru. Medicina contemporană trebuie sa fie mult mai predictiva, după aceea vine prevenția. Luata pe nepregatite, lumea medicala si-a dat seama ca trebuie sa se uneasca, ceea ce au și făcut în Occident, pentru a cerceta virusul si a căuta remedii.

Toata lumea intreaga, mai ales cei care sunt reticenți in ce privește vaccinarea, de ce acest vaccin a apărut așa repede, într-un an, iar vaccinurile clasice au apărut după 4-5 ani de zile. Explicația e foarte simpla, atunci nu exista inteligenta artificiala și nu se pleca de la acest nivel de cunoștințe de imunologie, de comportament al organismului uman în fata infectiilor.

Al doilea lucru pe care trebuie sa îl știe cei reticenți este ca nu cred ca va putea fi găsit un tratament care sa fie și 100% eficace și care sa nu dea complicatii si fenomene adverse. (Vaccinarea este utilă) ca să fii un pic mai linistit ca și dacă faci boala, faci o boala mai ușoară și nu ajungi la intubatie la terapie intensiva.

Politicul trebuie sa dea prioritate științei. Suprapunandu-se politicul științei, vom rămâne o  țară primitivă.

La început, când masca era foarte mult contestată, auzeai ca masca e botniță. Ca om care a trăit jumătate de viață cu masca pe fata pentru ca am stat în sala de operație, am știut ca nu are niciun sambure de adevar (valul de critici la adresa mastii de protectie) Ce rol are masca? Te apara si pe tine de fluxul de virus pe care un alt om ti-l poate transmite și-l apară si pe alt cetățean, dacă tu nu știi ca ai virusul si i-l transmiți. Eu, dacă as avea talent literar, as ridica o odă mastii, a făcut cel mai mare serviciu în aceasta pandemie, alaturi de specialistii in epidemiologie.

Înainte, cand il vedeai pe unul cu masca radeai de el. Acum, cu masca, au fost infinit mai puține infectii ORL, mai puține bronsite, otite, sinuzite. Deci masca a făcut și un serviciu paralel pentru alte afectiuni care se pot lua pe cale respiratorie. Masca mai are și rolul, vorbesc de București în general, sa ne protejam puțin de poluarea care macina acest oraș și nu a putut fi rezolvata. Sunt un susținător al portului mastii de protectie.

Am primit recent studii din Franța realizate în cooperare cu alte tari occidentale in care s-a constatat ca (din cauza pandemiei) după ce s-au amanat investigații legate de cancere si infectii cronice ORL, procentul de evolutie favorabila post-operatorie a fost cu 20% mai mic, iar vindecarea a fost intotdeauna cu o saptamana mai tardiva.

Este o stare de disperarea în sanul tinerilor rezidenți, care au intrat în rezidențiat la începutul pandemiei. Cand ei trebuiau sa stea la capul bolnavilor, in sala de operații, sa vada bolnavul de doua ori pe zi, au venit restricțiile. Oamenii astia au vrut sa faca medicina si nu au avut cum sa o faca. Să faci anatomie și medicină online este o glumă.

Din cauza pandemiei, oamenii au devenit mai violenti, mai puțin comunicativi, mai egoisti. Romanul are genetic în el 'cromozomul Gica-contra'. Noi ne chinuim sa aducem la cunostinta și există câte unul dintre noi care spune că el nu are nimic, ca bea țuică și se face tare și mare și așa mai departe. Cu acești Gica-contra trebuie sa ne luptăm, pentru că dacă o să cultivăm acest model, atunci formăm omul distopic, periculos pentru propria specie, care nu mai contribuie la progresul social si științific”, a spus medicul.

Comentarii Facebook