Serviciile Secrete Americane spun că armata rusă desfăşoară un tip de „muniţie misterioasă” în Ucraina: Nu am văzut aşa ceva în ultimii 10-15 ani


Unele dintre rachetele balistice cu rază scurtă, Iskander-M, folosite de Rusia în Ucrainae eliberează un soi de „momeli” care reușesc să păcălească sistemle de apărare antiaeriană, scrie The New York Times, care citează oficiali americani. 

Serviciile secrete americane au descoperit că rachetele balistice lansate de Rusia în Ucraina conțin momeli care păcălesc radarele de apărare antiaeriană și rachetele care detectează căldura.

Dispozitivele în cauză au aproximativ 30 de centimetri, forma unei săgeți și sunt de culori deschise, albe sau crem, cu o coadă portocalie, potrivit unor oficiali americani de informații. Aceste „momeli” sunt eliberate de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M, pe care Rusia le trage din lansatoare mobile, atunci când racheta simte că a fost vizată de sistemele de apărare aeriană a Ucrainei.

Fiecare dispozitiv este plin de electronice și generează semnale radio care bruiază radarele inamice, care încearcă să localizeze rachetele Iskander-M. De asemenea, dispozitivele conțin o sursă de căldură pentru a atrage rachetele de interceptare. Oficialul, care nu era autorizat să facă publice aceste informații, le-a dezvăluit sub protecția anonimatului, mai scrie sursa citată, potrivit Observator.ro.

Acționat de un motor de rachetă cu combustibil solid, Iskander-M poate atinge ținte la mai mult de 300 de kilometri, conform informaţiilor deţinute de oficialii SUA.

Fotografiile cu munițiile în formă de săgeți au început să circule pe rețelele sociale în urmă cu două săptămâni. 

În ultimii 10 până la 15 ani, nimeni nu a avut ocazia să vadă o astfel de armă", a declarat Richard Stevens, expert în eliminarea muniţiilor explozive.

Potrivit New York Times, el a postat fotografii ale munițiilor pe un site pentru experți militari și civili în eliminarea bombelor și a constatat că nimeni altcineva nu părea să fi văzut aceste muniții misterioase înainte.


Comentarii Facebook