Secretarul Adjunct NATO, Mircea Geoană: Rusia arde gazul pe care nu-l mai exportă în Europa. E iresponsabil


Rusia arde gazele naturale pe care nu le mai exportă în Europa, a declarat Secretarul Adjunct NATO, Mircea Geoană, potrivit Digi24. În acest fel, prețurile sunt menținute la un nivel ridicat, pe de o parte, iar arderile sunt o sursă importantă de poluare. O instalație rusească din apropierea graniței cu Finlanda arde în fiecare zi gaze în valoare estimată de 10 milioane de dolari. 

Geoană a vorbit despre sancțiunile Occidentului, impuse Moscovei după invazia în Ucraina

Trebuie să recunoaștem că există un preț pe care îl plătim pentru a opri imperialismul rusesc. Dacă Ucraina nu rezistă și nu îi ajutăm pe ucraineni, mă întreb care va fi următoarea țintă pentru Federația Rusă, de data aceasta o țară NATO. Este un element de prudență și de obligație strategică. Evident că este un cost, mai ales pentru cei vulnerabil în societățile noastre, dar noi vorbim de un cost în bani, în timp ce ucrainenii vorbesc de costuri în pierderi de vieți omeneșto”, a declarat Mircea Geoană. 

Sancțiunile nu sunt cauza problemelor noastre, ci războiul Rusiei este cauza problemelor pe care le avem. În aceste moment, față de anul trecut, există o scădere cu 75% a importurilor de gaze rusești către Europa. Evident că acest lucru creează o dificultate și liderii europeni caută soluții alternative”, a mai declarat secretarul adjunct NATO. 

Aș vrea să ne uităm și la efectul sancțiunilor. Datorită creșterii prețurilor la energie, care concură cu 75% din inflația pe care o avem în Europa. Războiul declanșat de Rusia contribuie cu 75% la inflație și la scăderea puterii de cumpărare, inclusiv în România”, a spus el.

Federația Rusă nu și-a redus producția de gaze naturale decât în proporție foarte mică. Și-au redus exporturile către Europa, nu au infrastructură să exporte către Asia. Ce face Rusia? A redus cu 10% producția. Ce fac cu diferența? O ard. Pur și simplu ard gazul, contribuind în mod iresponsabil la emisii și încălzirea planetei”, a adăugat Geoană.

Geoană spune că, în ciuda creșterii prețurilor energiei, Rusia are de suferit de pe urma sancțiunilor occidentale. „Dacă ne uităm la importurile de tehnologie din Occident, ele au scăzut cu 50%. Din punct de vedere al impactului asupra economiei, deși acum stau bine pentru că au banii din prețurile mari, de îndată ce prețul la energie va scădea, vor avea probleme”, a spus el.


Comentarii Facebook