Scrisoarea tulburătoare a unui tânăr din Rusia: ”Din cauza lui Putin, niciun ucrainean nu ne va mai spune vreodată «frate»”


Un tânăr din Moscova a scris o scrisoare emoționantă prin care îl înfierează pe Vladimir Putin, care îi atacă pe ”frații” lor ucraineni. 

Violența nu este niciodată o opțiune. Războiul nu este o soluție. Toată viața mea am trăit cu ideea că ucrainenii și ucrainencele sunt frații și surorile noastre și nimic nu va schimba asta”, mărturisește Alexei (identitatea este protejată), un tânăr din Moscova, într-un dialog cu reporterul Gândul.

Acesta a spus că, deși sunt amenințați cu închisoarea și ajung să-și piardă drepturile, mulți dintre ruși se opun războiului.

Ucrainenii nu ne vor mai spune ”frați” niciodată

Din păcate, din cauza acțiunilor liderului nostru, niciun ucrainean nu ne va mai spune vreodată «frate». Poporul rus va trebui să înfrunte consecințele unor decizii care nu au fost luate de ei. Din păcate, trebuie să recunosc că nu vorbesc în numele tuturor rușilor. Sunt oameni care gândesc diferit. Nu pot spune dacă sunt o majoritate sau nu, pentru că în zilele noastre este aproape imposibil să găsești o sursă sigură de informații. Majoritatea acestor oameni sunt doar speriați și le este mai ușor să creadă că totul este sub control.

De vină este natură umană, deoarece oamenii se simt mai confortabil atunci când au o explicație. Acești oameni sunt supărați și pierduți, și sursele de informații sunt rare. Vă rog să nu-i învinovățiți! Nici măcar nu au destulă libertate pentru a fi responsabili. Toți prietenii mei, toți oamenii din cercul meu îmi împărtășesc ideile. De aceea cred că suntem mulți și împreună putem schimba totul.

Înțelegem că oamenii mor chiar acum și se simte ca un război civil pentru că ucrainenii au fost întotdeauna cei mai apropiați nouă. Majoritatea rușilor au rude sau prieteni acolo. De asemenea, înțelegem că în următorii 10-15 ani ne vom lupta și vom purta responsabilitatea acestor vremuri.

Protestul în Rusia duce la pierderea locului de muncă, a burselor și chiar la închisoare

Aud din ce în ce mai mult declarații venite de la oamenii din afara Rusiei. Ne îndeamnă agresiv să protestăm cu violență. Dar acești oameni nu înțeleg ce înseamnă să protestezi în Rusia, ei bine, poate unii dintre ei înțeleg. Vreau doar ca ei să înțeleagă că protestul duce, cel mai probabil, la pierderea locului de muncă, pierderea burselor școlare, traume psihice, pedepse uriașe sau ne putem alege cu plângeri penale și chiar putem ajunge închisoare. Cu toate acestea, protestăm în fiecare zi. Luptăm și ne ducem micile noastre bătălii. Poate că sunt pași mici, invizibili, dar inclusiv că spun aceste lucru, fac parte din mica mea bătălie personală.

Rușii simt că și-au pierdut țara și mândria 

Vreau să spun că simt că mi-am pierdut țara așa cum o cunoșteam. Țara MEA, pe care o iubesc la nebunie. Mereu mi-am promovat cu mândrie patria. Am vrut ca toată lumea să vadă cât de frumos este pământul meu. Îmi amintesc de anul 2018, când a avut loc Finala Campionatului Mondial de Fotbal. Oameni din toată lumea au venit la Moscova. A fost minunat! Fiecare zi era ca o vacanță. Am împărtășit atât de multe unul cu celălalt. Îmi doresc într-o zi să retrăiesc această atmosferă în Moscova”, mărturisește tânărul originar din Moscova.

Foto: Refugiații ucraineni în vama de la Siret

Comentarii Facebook