Școlile vor putea monta camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor


Școlile vor putea monta camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor, informează ministrul Educației Ligia Deca.

Momentan școlile pot să instaleze sisteme de supraveghere în clase, doar după consultarea cu părinții, profesorii și elevii majori și obținerea acordului lor. 

Dacă legislatia se modifică, școlile vor putea decide în interesul comunității, astfel, amplasarea nu va mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice, potrivit Edupedu.ro.

Potrivit ministrului ideea a fost propusă pentru  asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.

Pe lângă sălile de clasă, camerele audio-video pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare.

,,Am încredere că atât profesorii, cât și părinții și elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranță, vor înțelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor și a tuturor celor care sunt în preajma lor în unitățile de învățământ.”, a declarat Ligia Deca.

Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege, însă sunt obligate să le pună la dispoziția organelor de control și organelor de cercetare penală atunci când situația o impune. 

Comentarii Facebook