Miercuri 24 Aprilie

Școli nevoite să închidă caloriferele din lipsa banilor: „Oprim focurile... Închidem școlile. Frigul vine”


Nici n-a început bine școala și multe primării rurale anunță că n-au banii necesari să plătească bursele elevilor. La Comana și Clejani, în Giurgiu, de exemplu, comune cu peste 800 de elevi fiecare, cu clase de liceu și școală profesională, primăriile anunță că pot achita bursele doar dacă opresc căldura în clase și nu mai asigură transportul copiilor. Se ia în calcul chiar și școală exclusiv online. Doar că nici în acest caz nu sunt bani pentru abonamentele de internet. 

Clejani, județul Giurgiu. Trei școli, 823 de elevi, clase de școală primară, generală și profesională. Bani puțini în buget și insuficienți pentru plata burselor școlare. Primăria anunță că are de achitat lunar peste 500 de burse. Iar dacă nu primește suma integrală de la bugetul de stat, le poate plăti doar dacă renunță la încălzirea școlilor.

 „Oprim focurile... Închidem școlile. Frigul vine”

Suma de bani primită este nesemnificativă. Undeva la jumătate din suma de care avem nevoie. Și suntem în situația în care trebuie să luăm din altă parte. Și asta ar însemna să nu facem focul, să nu plătim curentul”, declară Constantin Costin, viceprimarul localității Clejani

Nu facem focul pentru a suplimenta bursele. Deci, ideea este că avem nevoie urgent pentru acoperirea burselor de o sumă undeva în jurul a o sută de mii de lei. Altfel, oprim focurile... Închidem școlile. Frigul vine...”, a mai adăugat viceprimarul. 

Întrebat dacă există posibilitatea ca elevii școlii din Clejani să se întoarcă în mediul online din cauza lipsei de bani pentru încălzirea unității de învățământ, viceprimarul localității a spus că „E o variantă la care sperăm să nu ajungem”.

La ultima rectificare au fost acordate pentru aceste burse undeva la 50 de mii de lei. Ceea ce înseamnă foarte puțin pentru noi. Pot să vă spun că pentru tichetele sociale avem un număr de 508 dosare, la burse nu am centralizat, pentru că mai au timp să mai aducă, dar presupunem că va fi același număr de dosare și la burse. Ori dacă înmulțim 500 de dosare cu o sumă minimă de 200 de lei, unde majoritatea se încadrează, la cele din cauza veniturilor mici, putem face un calcul ce înseamnă”, a declarat directoarea școlii din Clejani, potrivit Digi24

Întrebată dacă vor închide caloriferele pentru a face economie, directoarea a răspuns răspicat: „Da, bineînțeles, asta o să se întâmple! O să închidem calorifere, o să închidem căldură. Sau, școală online. Dar vom vedea și acolo cu ce vom face școală online, pentru că abonamentele pentru net nu ne putem permite să le plătim”, a mai spus directoarea.

 „Nu știu ce vom face. O să fie foarte greu” 

Probleme similare sunt și la Comana. Comuna are șase școli în care învață peste 900 de elevi. Pentru ei nu mai sunt bani pentru burse. Primăria anunță că le poate achita dacă renunță la încălzirea școlilor și la transportul elevilor. 

S-a făcut o rectificare bugetară în care ne-au retras 50 de mii de lei din bugetul școlii. Pe considerentul că s-au alocat bani foarte mulți. Au considerat că sunt bani mulți la buget și nu avem ce face cu ei. În situația de față suntem obligați să facem o rectificare bugetară și să realocăm bani către bursele copiilor. Va trebui să mai renunțăm și din banii alocați către carburant, către încălzirea pe lemne, pe cărbuni. Ceea ce e foarte greu. Pentru că localitatea Comana are cinci sate, iar ca număr de școli sunt șase școli. Nu știu ce vom face. O să fie foarte greu. Pentru că o să fim nevoiți, practic, să reducem consumul de lemne, ceea ce înseamnă că... elevii vor sta în frig”, a declarat Alexandra Andrei, administratorul public al localității Comana, Giurgiu.

Conform legii, fiecare elev care are nevoie de sprijin social sau medical primește o bursă lunară de 200 de lei. Ministrul Educației a anunțat public că bugetul alocat burselor elevilor este de un miliard și 332 de mii de lei. Adică de cinci ori mai mult ca acum doi ani.

Sursa foto: Realitatea

Comentarii Facebook