Joi 1 Decembrie

Schimbări majore pentru cei care vor să obțină permisul de conducere. Se simplifică regulile pentru susținerea examenului auto


Vești bune pentru cei care vor să devină şoferi. Se simplifică regulile pentru susţinerea examenului auto. Codul Rutier s-ar putea schimba în favoarea noilor conducători auto. Aceștia ar putea susține examenul pentru obținerea permisului de conducere oriunde în țară, nu doar în localitatea sau regiunea de domiciliu. Proiectul de lege este în dezbatere la Senat.

Potrivit proiectului de lege, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere se va putea face la orice autoritate competentă de pe teritoriul României, nu doar la „autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința”, așa cum prevede Codul rutier în acest moment.  

Totodată, eliberarea permisului de conducere se va face în locul în care examenul este susținut.  

Mai mult decât atât, prin acest proiect de lege se dorește scurtarea perioadei necesare obținerii dreptului de a conduce, ce include școala de șoferi, adică pregătirea teoretică și cea practică, și examenul pentru obținerea permisului, cu cele două probe ale sale: proba teoretică, numită, în mod curent, sala, și proba practică, cunoscută sub numele de traseu, scrie bugetul.ro.

Cu alte cuvinte, doritorii vor putea susține sala imediat după încheierea pregătirii teoretice și vor putea să facă pregătirea practică până la data programată pentru susținerea traseului, adică între cele două probe de examen. 

Cursurile de pregătire practică în vederea obținerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat, pot începe și după ce candidatul a fost declarat «ADMIS» de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoștințelor”, scrie în document. 

Prin acest proiect de lege se dorește reducerea perioadei necesare obținerii permisului auto, care în acest moment este foarte mare, programarea traseului având loc chiar la câteva luni distanță de la promovarea examenului teoretic.  

De asemenea, dacă propunerea legislativă trece de parlament atunci instructorul nostru auto va putea sta cu noi în maşină atunci când dăm traseul. Practic, instructorul va lua fizic locul poliţistului, va sta în dreapta, unde stătea poliţistul iar examinatorul va sta pe bancheta din spate. Motivele pentru aceste schimbări ţin în principal de confortul psihologic al celui care dă de carnet, spun iniţiatorii. Poliţiştii, neoficial cel puţin, nu sunt mulţumiţi de această schimbare. 

Comentarii Facebook