Rușii au adus o nouă armă oribilă în Ucraina, pentru a face mai mult rău: ”La asta nu avem un răspuns”


Militarii ruși ar fi adus în Ucraina un nou tip de armă cu un potențial uriaș să facă victime civile nevinovate. Vorbim despre o o mină terestră avansată, inteligentă, echipată cu senzori care pot detecta oamenii aflați în apropiere și declanșează forța distrugătoare fără ca măcar să fie atinsă.

Dispozitivul numit POM-3 a fost descoperit de tehnicienii ucraineni săptămâna trecută în apropierea orașului Harkov. Dacă tipurile mai vechi de mine terestre sau anti-personal explodează atunci când victimele le calcă accidental sau ating firele de declanșare atașat, POM-3 are un senzor care detectează pașii care se apropie și chiaer poate face deosebire între oameni și animale, potrivit The New York Times.

Este o amenințare la care nu avem un răspuns. Va trebui să găsim donatori pentru aparatură robotică care ne poate permite să facem față acestor amenințări de la o oarecare distanță”, a spus James Cowan, care conduce HALO Trust, o organizație caritabilă implicată în eforturi de ”curățare” a minelor după conflicte.

Potrivit CAT-UXO, un grup online de tehnicienii militari și civili, experți în bombe, minele POM-3 sunt lansate de o rachetă și ajung la sol cu o parașută. Atunci când mina detectează o persoană, lansează la 1-2 metri un mic focos exploziv care este detonat în aer, producând fragmente letale pe o distanță de aproximativ 50 de metri distanță.

Oficiali guvernamentali americani susțin că Rusia și-a mutat trupele pentru a-și consolida controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk, ceea ce ar putea însemna că și mai multe arme precum POM-3 vor fi folosite în război. „Războiul intră într-o fază statică, sunt săpate tranșee. Acesta este momentul în care mă aștept ca rușii să înceapă să folosească minele terestre în mod masiv”, a spus James Cowan.

Ruşii continuă implacabil să semene moarte şi mutilare pe pământ ucrainean. În timp ce toată lumea civilizată renunţă şi interzice minele terestre, Rusia intensifică utilizarea lor în Ucraina, ba chiar testează noi tipuri de mine terestre, cum sunt cele de tip POM-3 şi altele. (...) Federaţia Rusă se află în război nu doar cu Forţele Armate ale Ucrainei, ea luptă şi împotriva populaţiei civile din Ucraina, încălcând grav legile războiului", a adăugat MAE ucrainean.

Comentarii Facebook