Rusia și-a dublat încasările din petrol, gaze și cărbune de când a invadat Ucraina


Rusia aproape că și-a dublat veniturile din vânzarea de gaz, petrol și cărbuni către Uniunea Europeană în timpul celor două luni de război din Ucraina, relatează The Guardian.

Presa occidentală scrie că acesta este efectul majorării tarifelor combustibililor fosili. 

Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei declanșate de Kremlin în Ucraina, potrivit unei analize a mișcărilor de transport maritim și a mărfurilor efectuată de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).

Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut, sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.

Rusia continuă să domine piața, deși exporturile s-au redus cu 30%, potrivit datelor CREA. În schimb, prețurile au crescut așa că Rusia a încasat mai mulți bani livrând mai puțin. 

Lauri Myllyvirta, analist la CREA, a spus că banii din exporturile de energie au susținut efortul de război al lui Putin și că singura modalitate de a stopa acest lucru este ca Europa să scape de combustibilii fosili.

Exporturile de combustibili fosili sunt un factor cheie al regimului lui Putin și al multor alte state necinstite. Importurile de energie sunt lipsurile majore din sancțiunile impuse Rusiei. Toți cei care cumpără acești combustibili fosili sunt complici la încălcările îngrozitoare ale dreptului internațional comise de armata rusă”, a spus Myllyvirta.

Comentarii Facebook