România nu prea are motive de îngrijorare! Câte avioane sunt pregătite și ce super portavioane au ajuns în Marea Egee - FOTO


Portavionul USS Harry S. Truman, al optulea portavion din clasa Nimitz al Marinei Statelor Unite, a ajuns în Marea Egee, pentru a apăra flancul estic al NATO. Acolo se afla deja portavionul nuclean francez Charles de Gaulle, cu zeci de avioane la bord.

Portavionul a fost pus în funcțiune în 25 iulie 1998 și este navă amiral a Carrier Strike Group 8.

Harry S. Truman mai are în compunere crucişătorul clasa Ticonderoga USS San Jacinto, cinci distrugătoare din clasa Arleigh Burke (USS Gonzalez, USS Cole, USS Bainbridge, USS Jason Dunham, USS Mitscher), fregata norvegiană Fridjof Nansen şi fregata italiană Carabiniere.

Pe portavion sunt puternicele F/A-18 Super Hornet, care pot ajunge rapid deasupra României și a Mării Negre. 

România și Marea Neagră sunt protejate de zeci de avioane NATO

Acum, misiunile de Poliţie Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO la graniţele României sunt realizate de 17 avioane F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române, 8 aeronave F-16 Fighting Falcon ale US Air Forces şi 4 aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forţelor Navale ale Statelor Unite ale Americii în Europa şi 2 aparate F-35 Lightning II de generaţia a V-a ale US Air Force.

Toate aceste aeronave vor decola în caz de urgenţă de pe Baza 86 Aeriană de la Borcea. Lor li se alătură şi 8 aeronave Eurofighter Typhoon din cadrul Forţelor Aeriene Italiene, care constituie Detaşamentul Black Storm, 6 aeronave Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Germane, ce execută misiuni de poliţie aeriană de la Mihail Kogălniceanu, un număr neprecizat de aeronave de generaţia a V-a F-35A care, în caz de nevoie, decolează de la Baza Aeriană Amendola, până la 40 de aeronave Rafale de pe portavionul nuclear francez Charles de Gaulle, care a fost poziționat în Marea Egee, înainte de portavionul american.

Comentarii Facebook