Joi 7 Iulie

VIDEO/FOTO - Nava lui Shackleton „Endurance”, găsită sub gheața din Antarctica, la 100 de ani de la scufundarea sa


Epava navei „Endurance” a exploratorului polar Ernest Shackleton, care a fost strivită de gheța din Anatarctica și s-a scufundat la 3.000 de metri pe fundul oceanului în urmă cu mai bine de un secol, a fost găsită, a anunțat miercuri, 9 martie, o echipă care o căuta de câțiva ani, conform Reuters

Velierul cu trei catarge s-a scufundat în noiembrie 1915, în timpul încercării eşuate a lui Shackleton de a face prima traversare terestră a Antarcticii. Încercările anterioare de a localiza epava din lemn, lungă de 45 de metri, a cărei locaţie a fost înregistrată de căpitanul Frank Worsley, au eşuat din cauza condiţiilor ostile ale Mării Weddell, acoperită de gheaţă, sub care se află.

endurance 4.PNG

Foto: CNN travel, Echipa de căutare Endurance22

Cu toate acestea, misiunea Endurance22, organizată de Falklands Maritime Heritage Trust şi care a folosit vehicule subacvatice avansate numite Sabertooths, dotate cu camere şi scanere de înaltă definiţie, a localizat rămăşiţele navei.

Imaginile filmate au arătat nava într-o stare remarcabil de bună, cu numele clar vizibil la pupa

Suntem copleşiţi de norocul nostru...", a declarat Mensun Bound, directorul de explorare al expediţiei. „Aceasta este de departe cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată. Este în poziţie verticală, intactă şi într-o stare perfectă de conservare".

Expediţia, condusă de exploratorul polar britanic John Shears, care operează de pe spărgătorul de gheaţă sud-african Agulhas II şi care cercetează, de asemenea, impactul schimbărilor climatice, a găsit „Endurance” la şase km de poziţia înregistrată de Worsley.

În ciuda faptului că a rămas blocat pe gheaţă, echipajul de 28 de oameni de pe „Endurance” a reuşit să se întoarcă acasă în viaţă, iar povestea lor este considerată una dintre cele mai mari poveşti de supravieţuire din istoria omenirii.

Povestea supraviețuitorilor „Endurance”

Ei au traversat marea de gheaţă, hrănindu-se cu foci şi pinguini, înainte de a pleca în trei bărci de salvare şi de a ajunge pe insula nelocuită Elephant Island. De acolo, Shackleton şi câţiva membri ai echipajului au vâslit aproximativ 1.300 km pe barca de salvare James Caird până în Georgia de Sud, unde au cerut ajutor.

Shackleton a reuşit să se întoarcă pentru a prelua restul echipajului de pe Insula Elefantului la doi ani după ce expediţia sa a plecat din Londra.


Comentarii Facebook