Miercuri 24 Aprilie

Republica Moldova cere ajutor financiar Occidentului: „Criza energetică pune în pericol pacea și securitatea noastră socială”


Mai multe state europene, conduse de Germania și Franța, au promis luni, 21 noiembrie, un nou sprijin de milioane de euro pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, liderii politici de la Chișinău au cerut ca aceste fonduri să fie trimise mai repede deoarece Rusia își intensifică șantajul energetic. Moldova se confruntă cu perspectiva unei crize economice și politice grave, în condițiile în care Rusia reduce drastic livrările de gaze pentru a pedepsi țara pentru poziția sa pro-europeană, notează Politico

Între timp, vecinii de peste Prut suferă și din cauza întreruperilor de energie electrică, deoarece infrastructură energetică din Ucraina a fost distrusă de război Moscovei, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și la inflație. 

Maia Sandu le-a spus delegaților la o conferință organizată în Paris că țara sa se confruntă cu „o criză energetică acută” care ar putea „pune în pericol pacea și securitatea noastră socială”.

Acest război pune în pericol aprovizionarea cu energie și gaze. Nu suntem siguri că putem găsi suficiente cantități pentru a încălzi și a lumina casele noastre. Și chiar dacă o facem, prețurile sunt inaccesibile pentru poporul și economia noastră”, a avertizat președinta Republicii Moldova.

Ajutor financiar consistent pentru Republica Moldova

Franța a anunțat  un ajutor de 100 milioane de euro, iar Germania aproximativ 32 milioane de euro, pe lângă sprijinul de aproximativ 200 milioane de euro pe care ambele țări l-au promis anterior. La conferință au participat și alte câteva țări ale UE, printre care Suedia, Italia și Luxemburg, dar nu a existat o numărare imediată a angajamentelor totale disponibile.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a avertizat că țara sa are nevoie nu numai de angajamente financiare din partea UE, ci și de mai multă viteză în implementarea inițiativelor europene, cum ar fi îmbunătățirea conectivității Republicii Moldova la rețelele europene de gaze și energie.

Adevărul este că multe dintre procedurile de cooperare internațională, ale donatorilor internaționali, ale instituțiilor internaționale, sunt concepute pentru vremuri de pace, nu pentru vremuri de război”, a spus Popescu. „Și aici, cu toții trebuie să creștem dramatic viteza cu care implementăm  proiectele concrete, inclusiv în ceea ce privește conectivitatea”. Ministrul a mai adăugat: „Trebuie să ne asigurăm că societatea noastră poate gestiona aceste șocuri cauzate de război”.

Sursa foto: Maia Sandu - Facebook 

Comentarii Facebook