Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „România reprezintă un risc mare pe linia cutremurului, la acest moment”


Şeful DSU recunoaşte că ţara noastră nu este pregatită pentru un seism cu magnitudinea de peste 7. În plus, imediat după cutremurul de ieri, la Ministerul de Interne s-a activat o celulă de criză, iar angajaţii au fost trimişi în teren să verifice totul.

Raed Arafat a vorbit despre riscul unui cutremur şi cât de pregătită este România, în timp ce explica efectele seismului cu magnitudinea de 5,7 pe Richter produs în Gorj pe 14 februarie 2023.

Efectele au fost în 19 localităţi din cinci judeţe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea. Vorbim despre efecte care nu au făcut să avem victime sau să avem decedaţi sau să avem răniţi grav. În judeţul Gorj sunt elemente de construcţie la 43 de imobile din care 19 case de locuit, 14 blocuri, două biserici şi un spaţiu comercial şi un obiectiv economic, un complex, care au avut fisuri sau desprinderi de anumite elemente de construcţie din exterior”, a declarat Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Am avut în judeţul Dolj doar la sediul Poliţiei de Frontieră, de pe acoperiş, unde au căzut elemente de construcţie, iar în judeţul Hunedoara, în localitatea Deva, două instituţii, Inspectoratul Şcolar şi clădirea ANAF, precum şi o casă particulară, care au prezentat fisuri. Dacă vorbim de partea de prevenire şi de restul, atunci avem mari probleme încă. Sunt proiecte de prevenire şi de consolidare de clădiri, acum a pornit un proiect pe PNRR, dar la acest moment, până nu vedem clădirile consolidate, România reprezintă un risc mare pe linia cutremurului”, a mai declarat acesta. 


Comentarii Facebook