Putin „reînvie” titlul sovietic de „Mamă eroină” oferit femeilor care au născut 10 sau mai mulţi copii. Statul le oferă 16.000 de euro


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, reintroduce, în Rusia, titlul de „Mamă eroină” pentru femeile care au născut sau au crescut zece sau mai mulți copii. Premiul valorează un milion de ruble (16.000 de euro). Decretul a fost semnat și publicat luni, 15 august, chiar de Sfânta Maria. 

„Titlul de ’Mamă eroină’ se va acorda femeilor, cetățeni ai Federației Ruse, care au născut sau au crescut 10 sau mai mulți copii care sunt, la rândul lor, cetățeni ai Federației Ruse”, se arată în documentul oficial, potrivit TASS.

Pe lângă premiul financiar în valoare de un milion de ruble, se va acorda un certificat alături de medalia Ordinului „Mama eroină”, care va fi realizată din aur și diamante. La umătatea lunii iunie, liderul de la Kremlin a ordonat să se pregătească un proiect pentru a „reînvia” titlul onorific de „Mamă eroină”, care exista încă din epoca sovietică. Decizia a fost luată în urma unui vot realizat în cadrul ședinței Prezidiului Consiliului de Stat desfășurată la sfârșitul lunii mai. 

Istoria titlului onorific „Mamă eroină”

Titlul de „Mamă Eroină” a fost introdus prima dată în URSS în 1944, în timpul dictaturii lui Iosif Stalin, după pierderile însemnate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie The Moscow Times. După prăbușirea URSS, titlul onorific de „Mama eroină” nu a mai fost păstrat. În 2008, a fost introdus OrdinulGloriei Părintelui” pentru cei care au crescut patru sau mai mulți copii. În 2010, a fost creată o medalie acordată părinților sau părinților adoptivi cu patru sau mai mulți copii.

La începutul anilor 2000 au apărut discuții despre reintroducerea titlului de „Mamă eroină”

Dezbateri privind reintroducerea titlului de „Mama eroină” au reapărut în Rusia la începutul anilor 2000. În 2007, susținerea acestei inițiative a fost anunțată de către președintele Camerei inferioare a Parlamentului, Boris Gryzlov. În 2008, președintele Consiliului Federației, Serghei Mironov, a propus reintroducerea titlului de „Mama eroina”.

Pe 18 decembrie 2014, în cadrul unei conferințe de presă, Putin a declarat că nu vede niciun obstacol în instituirea titlului. Pe 1 iunie 2022, la o întâlnire cu familiile numeroase, Putin a susținut ideea de a acorda din nou titlul de „Mama eroină” care exista în Uniunea Sovietică și de oferi acestor familii un sprijin financiar de 1 milion de ruble.


Comentarii Facebook