Proteste masive în Europa din cauza extinderii lockdown-ului. Ce se întâmplă în Amsterdam


„Ce vrem? Libertate!”, au punctat protestatarii. Sunt proteste masive în Europa, din cauza extinderii perioadei de carantină. Noile restricții pe care le-au impus autoritățile au scos mii de olandezi în stradă, duminică seara. La Amsterdam, poliția a adoptat măsuri drastice împotriva mulțimii furioase.

Proteste masive în Europa. Noile restricții din Olanda au scos oamenii în stradă

Noile restricții au adus proteste masive în Europa. Ciocniri violente au avut loc, duminică seară, între olandezi și forțele de ordine. Oamenii au ieșit în stradă, să-și strige nemulțumirea față de decizia autorităților de a extinde lockdown-ul cu încă trei săptămâni, până pe 9 februarie. Mii de protestatari s-au strâns într-o piață din fața galeriilor de artă Rijksmuseum și Muzeului Van Gogh din Amsterdam. S-a scandat „Libertate: Oprește acest asediu” și „Ce vrem? Libertate!”

protest.jpg

Forțele de ordine au reacționat rapid. Niciunul dintre participanții la protest nu purta masă - măsură ce nu este obligatorie în Olanda, iar despre respectarea măsurilor de distanțare socială nici nu se pune problema.

Proteste masive în Europa. Poliția a folosit tunurile cu apă împotriva oamenilor

Înainte de prima serie de proteste masive, cei care au organizat evenimentul din Amsterdam au solicitat acordul autorităților pentru a se strânge pe străzile din Amsterdam. Cererea le-a fost refuzată. Cu toate acestea, oamenii s-au adunat, exprimându-și nemulțumirea față de prelungirea lockdown-ului cu încă trei săptămâni. În momentul în care polițiștii le-au cerut să plece, au refuzat, unii dintre ei aruncând cu artificii spre oamenii legii. Mulțimea a fost dispersată cu ajutorul tunurilor cu apă.

proteste.jpg

Proteste masive în Europa. Noi restricții drastice în mai multe țări din Europa, în urma creșterii numărului de cazuri de COVID-19

În Olanda, Guvernul a decis închiderea școlilor și celor mai multe magazine încă din luna decembrie, în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri COVID-19. Cu câteva zile înainte de proteste, autoritățile au anunțat prelungirea lockdown-ului cu încă trei săptămâni.

Șocul este cu atât mai mare pentru populație cu cât, la începutul pandemiei de coronavirus, nu au fost impuse restricții la fel de stricte precum în alte țări din Europa. Atitudinea autorităților s-a schimbat total, însă, odată cu al doilea val de îmbolnăviri, când numărul persoanelor infectate și depistate, zilnic, cu COVID-19 a crescut îngrijorător.

Decizia de a instaura lockdown-ul a fost luată pentru a preveni un colaps total al sistemului de sănătate olandez, în condițiile în care, în prezent, spitalele abia fac față numărului uriaș de internări.


Comentarii Facebook