Proiect: Deținuții obligați că muncească în pușcărie


Un proiect de lege depus de PNL obligă deținuții să muncească în timpul executării pedepsei.

Unul dintre articolele propuse a fi modificate din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate prevede că ”persoanele condamnate au dreptul și obligația de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora. Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru identificarea posibilităților de a asigura folosirea la muncă a unui număr cât mai mare de deținuți”.

Acum deținuții nu sunt obligați să muncească. ”Persoanelor condamnate li se poate cere să muncească, în raport cu tipul regimului de executare, ținându-se seama de calificarea, deprinderile și aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranță, precum și de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora”, arată legea 254/2013 în prezent.

Un alt articol ce ca deținuții să se instruiască.

Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a urma cursurile învățământului general obligatoriu, în funcţie de posibilităţile penitenciarului, în condiţiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ţinându-se cont de nevoile prioritare de intervenţie identificate, de starea de sănătate, de tipul regimului de executare şi de măsurile de siguranță aplicate. Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru organizarea și desfășurarea cursurilor învățământului general obligatoriu”, conform propunerii legislative a lui Florin Roman.

Eliberarea condiționată trebuie să fie legată de obligativitatea ca deținutul să fi muncit.

În calitate de deputat, am depus o initiațivă legislativă, prin care persoanele condamnate au dreptul, dar și obligația de a munci în acord cu calificarea lor profesională, în condițiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerate. Persoanele condamnate nu au doar dreptul de a munci, ci și obligația de a presta o muncă, pentru cei apți, dacă doresc să beneficieze de liberare condiționată mai timpurie”, a mai anunțat Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Țări europene cu tradiție în respectarea drepturilor deținuților, cum sunt Danemarca, Franța sau vecinii maghiari, au statuat deja in legislatie obligativitatea muncii pentru deținuții apți de muncă. În paralel, proiectul legislativ inițiat prevede dreptul și obligația persoanelor condamnate sa participe la cursurile invatamantului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar și la cursuri de pregătire profesională. Din cei peste 20.000 de deținuți aflați in penitenciare, circa 15.000 sunt apți de muncă”, a conchis Roman.

Comentarii Facebook